İstanbul Rumeli Üniversitesi Kadıköy Yerleşkesi konferans salonunda Spor Bilimleri Fakültesi tarafından "Spor, İstanbul ve Olimpizm" konulu bir panel düzenlendi. Panele, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur konuşmacı olarak katıldı.
İ. Renay Onur, aynı zamanda yüzme, sutopu, koşu, bisiklet, triatlon, dağcılık ve kayak sporlarını yapmaktan keyif alan biri olarak bilinir. İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren yüzme yarışını 3 kez tamamladığı gibi, maratonun 15 km etabını 9 kez ve 42 km etabını da 6 kez başarıyla bitirmiştir.
Ayrıca, Adım Adım adlı yardımseverlik koşusunu başlatan ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) kaynak sağlamayı amaçlayan bir girişimin eş kurucusudur. Bu proje, Adım 100 bini aşkın koşucuyu, 100’ün üzerinde STK’yı ve 1 milyonu aşkın bağışçıyı bir araya getirerek Türkiye’deki en önemli spor ve gönüllülük projesi olmuştur.
2022 yılı Mustafa Koç Spor Ödülü sahibidir. Adım Adım projesi ile, Türkiye’de spor aracılığı ile bireysel bağışçılığı geliştiren özgün bir model yarattığı için, dünyada bugüne kadar 3.500 kişinin kabul edildiği küresel sosyal girişimcilik ağı Ashoka tarafından Ashoka Fellow olarak seçilmiştir. Sivil toplumda şeffaflık ve hesap verebilirlik konularını bağışçılar ve kurumlar nezdinde güçlendirmek amacı ile kurulan Açık Açık Derneği’nin kurucularından olup, aynı zamanda yönetim kurulu üyesidir.
Renay Onur konuşmasında; Kadın ve Spor, İBB Spor İstanbul- Spor Okulları, Spor Kültürü, Olimpizm, 2036 İstanbul Olimpiyat Hedefleri, Fiziksel Aktivite ve Gönüllülük başlıkları altında önemli konulara değindi. İstanbul’da Olimpiyatların alınabilmesi için 100.000 gönüllü insana ihtiyaç duyulduğunu ve olimpiyatların alınabilmesi için top yekûn hareket etmemiz gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, İBB spor tesislerinde her gün 40.000 kişinin spor yaptığını, bu gruplara hizmet verirken eğitmen anlamında iyi bir kadroya sahip olduklarını ve eğitmenlerin sürekli hizmet içi eğitimler aldıklarını belirtti. Aynı zamanda tesislerde engelli bireyler için de planlamalar ve etkinlikler yapıldığını anlattı.
Ayrıca, İBB spor tesislerindeki spor yapma ve eğitmen kadrosu hakkında bilgi vermiş ve engelli bireyler için yapılan planlamalardan bahsetmiştir. Oluşturulan spor okullarında ise 4 yaşından 8 yaşına kadar 120.000 çocuğun farklı spor branşlarında eğitim aldığını ve kadınların spor arenasında daha fazla yer alması gerektiğini vurgulamıştır.
Renay Onur konuşmasında kadınların spor arenasında daha fazla yer alması gerektiğini, kadın yöneticilerin sayısının artmasını, federasyon kurullarında daha fazla sayıda kadının olmasını arzu ettiklerini belirtti.
Etkinlik, öğrenciler, akademisyenler ve konuklar tarafından büyük ilgi görmüş ve panel sonunda Dekan Prof. Dr. M. Yavuz Taşkıran tarafından Onur'a teşekkür edilerek günün anısına plaket sunulmuştur.