TSUNAMİ FARKINDALIĞI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

16 Eki, 2023

1999 Marmara depremi sonrası, İstanbul için gerçekleştirilen deprem araştırmaları toplumsal duyarlılığın artmasını sağladı. Yapılan çalışmalar sonucunda Kuzey Anadolu Fayının Marmara Denizi içinde kalan kısmında meydana gelecek olası deprem sonucu tsunami meydana geleceği açıklandı.

Yerel idare tarafından olası İstanbul depremi sonrası oluşabilecek tsunami ve etki alanlarına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. Bu çalışmalar sonrasında ise sokaklara bilgilendirme ve uyarı levhaları yerleştirildi. Tsunami uyarı ve güvenli kaçış yönlerini gösteren tabelaların sokakta ne şekilde algılandığının tespiti depremden etkilenecek bölgelerde yaşayanların güvenliği açısından yaşamsal önem taşımaktadır.

Bu kapsamda 18 Ağustos 2022’de Rumeli Üniversitesi'nden araştırmacılar Hilal Taşkın, Doğa Hazal Günaydın, Onur Karaalioğlu ve Gül Yücel’in önderliğinde tsunami farkındalığı konulu bir panel düzenlendi. Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kara, dekan ve bölüm başkanları, üniversite personeli ile Hasköy sakinlerinin katılım sağladığı, Prof. Dr. İlhan Osmanşahin’in moderatör ve konuşmacı olarak katıldığı panelde, Silivri Belediye Afet İşleri Müdürü Uğur Tozlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Dr. Evrim Yavuz,  katılımcılara ‘’Afet Bilinci ve Korunma Yolları’’ ile “Hasköy bölgesinin tsunami riski’’ hakkında bilgi verdi.  Konuşmacıların sunumlarının ardından katılımcıların konuya dair soru ve görüşleri alındı. Töreni plaket takdimiyle sona erdi.