6 Şubat Depremleri Anma Töreni ve Türkiye'nin Deprem Gerçekleri Konferansı Gerçekleştirildi

08 Şub, 2024

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Mehmet Balcı Yerleşkesi ve Haliç Uygulama ve Araştırma Yerleşkesi'nde 6 Şubat 2023 depremlerini anma töreni ve “Türkiye'nin Deprem Gerçekleri” konu konferans gerçekleştirildi.

6 Şubat 2024 tarihinde Mehmet Balcı Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen konferans, depremde hayatını kaybedeler anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 6 Şubat depremleri anısına hazırlanan video gösterimi ve Sayın Rektör V. Prof. Dr. Mustafa KARA'nın açılış konuşması ile başladı.

Sayın Rektör V. Prof. Dr. Mustafa KARA “Ne zaman böyle bir konu meydana gelse boğazım düğümlenir. Bazı şeyleri ifade etmekte zorlanıyorum.” dedi. “Bir yıl önce tarihimizin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadık. Dünyada eşi benzeri az görünen bir felaket. İki büyük deprem peş peşe geldi. 10 tane ilimiz etkilendi.”dedi. Depremle ile ilgili istatistik bilgiler verip “Bizim bu depremlerle yaşamamız gerekiyor. Bunlardan kurtuluşumuz yok ama tedbirimizi de almamız gerekiyor.” dedi.

Silivri Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi Müdürü Uğur TOZLU'nun konuşması ile devam eden konferansta TOZLU “Öncelikle 6 Şubat'ta vefat eden tüm vatandaşlarımız için Allah'tan rahmet diliyor onları minnetle anıyoruz. Aslında anlatılıcak çok fazla bir şey yok. Ama Rumeli Üniversitesi'ne depremin başladığı ilk andan itibaren afette göstermiş oldukları büyük yardımlardan dolayı, gönüllü seferberliklerinden dolayı kendilerine buradan hem Belediyemiz adına, hem Silivri'de yaşayan bir vatandaş olarak, hem de insanlık adına çok teşekkür ediyorum. Bu bizim için çok önemliydi.” dedi. Konuşmasının ardından Sayın Rektör V. Prof. Dr. Mustafa KARA, Uğur TOZLU'ya plaket takdim etti.

Silivri Afet Koordinasyon Merkezi ve AFAD desteği ile bölgeye intikal eden ilk ekibin önemli üyeleri olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe TANŞU, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yonca YAVUZ AKÇAY ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı mezun öğrencimiz Beyza Gökçen FİŞNE depremle ilgili konuşmalarını gerçekleştirdi.

Dekan Yrd. Dr. Öğr. Üyesi Ayşe TANŞU konuşmasında “Bu konuşmayı yapmak benim için çok zor. Acı kaybımızın üzerinden 1 sene geçti ama nasıl geçti anlayamadık. İşte kelimelerin boğazımda düğümlendiği anlardan bir tanesi. Orada olabilmekten dolayı, eğitimli bir şekilde öğrencilerimizle birlikte insanlara yardımcı olabilmekten dolayı gurur duyuyoruz. Hepimiz ayrı ayrı bölgelerde bu acıyı yaşadık. Tüm kayıplarımız için Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.” dedi.

Öğr. Gör. Yonca YAVUZ AKÇAY “Şu an söyleyeceklerimi ifade etmek çok zor ama herkes 6 Şubat sabahı farklı bir sabaha uyandığında ne yapabiliriz? Nereye nasıl ulaşabiliriz diye telefonlarla birbirimizle iletişimde kalmaya çalıştık. 6 Şubat günü oğlumu kendi sınıf öğretmenine teslim ederek Malatya’ya gitmek üzere yola çıktım. 1 hafta boyunca oradaki arama ve kurtarma çalışmalarında bulunduk ve birçok yerde görev aldık. Yeri geldi patates soğan doğradık yeri geldi o enkazların üstünde artçı depremi yaşayarak tekrar tekrar arama kurtarmalara devam ettik. Bize geri dönün dediklerinde şunu soruyorduk “başka bir şey yapamaz mıyız?”  nitekim geri döndük ama aklımız, fikrimiz ve ruhumuz orada kaldı. Bu süreçte öğrendiğim ki ne bulunduğumuz mevki, ne bulunduğumuz konum, ne bu hayatta aldığımız sıfat. Hiçbiri önemli değil. Tek önemli olan içinizde yaşattığınız insanlık. Diliyorum Rabbim bir daha yaşatmasın.” dedi.

Beyza Gökçen FİŞNE “Buradan hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Çünkü yeri geldi arama ve kurtarma yaptık, yeri geldi patates soğan doğradık ve yeri geldi tek bir keki paylaştık. Hepinize teşekkür ederim.” dedi.

Konuşmaların ardından Beyza Gökçen FİŞNE'nin arama ve kurtarma ekibi üyesi ve yılın gönüllüsü videosu izlendi. Sayın Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer ÇETİN öğrencimiz Beyza Gökçen FİŞNE'ye plaket takdim etti.

Sayın Prof. Dr. İlhan OSMANŞAHİN'in “Türkiye'nin Deprem Gerçekleri” konulu konferansı ile devam eden programda OSMANŞAHİN “1999 depreminden sonra deprem bilinci biraz daha öne çıktı. İnsanlarımız depremlerin nasıl meydana geldiğini, nerelerde meydana geldiğini az çok anladılar. Bir yapıyı depreme uygun yapmak zor değil. Fakat biz daha en başında yerleşim alanlarını seçerken hata yapıyoruz. Geleceğin en büyük problemlerinden biri de beslenme. Biz en güzel tarım alanlarımızı taş fırınına çevirdik.”dedi. Türkiye ovaları hakkında bilgilendirmelerde bulup depremlerle ilgili verilen yanlış bilgi kirlilikleri konusunda da uyarılarda bulundu.

7 Şubat 2024 tarihinde Haliç Uygulama ve Araştırma Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen konferans,
depremde hayatını kaybedenler anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 6 Şubat depremleri anısına hazırlanan video gösterimi ve Sayın Rektör Yrd. Prof. Dr. Ayşe YİĞİT ŞAKAR’ın açılış konuşması ile başladı.

YİĞİT ŞAKAR “6 Şubat 2023 tarihinde, ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş Merkezli ama çok büyük bir bölgeyi etkisi altına alan büyük bir deprem yaşadık. Bu deprem ülkemiz açısından her birimiz için büyük bir sınavdı.” dedi. “Farkında olursak tedbir alırsak kurtulabiliriz. Çünkü depremler aslında yıkıcı olsalarda öldürmüyorlar. Her şeyden önce bizim de bu içinde yaşadığımız coğrafyanın deprem bir gerçeği. Gerekli tedbirleri almak ve depreme dayanıklı yerleşim yerlerini kurmak mecburiyetindeyiz.” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Beyza Gökçen FİŞNE'nin arama ve kurtarma ekibi üyesi ve yılın gönüllüsü videosu izlendikten sonra konferans, Sayın Prof. Dr. İlhan OSMANŞAHİN'in “Türkiye'nin Deprem Gerçekleri” sunumu ile devam etti. OSMANŞAHİN “Geleceğin depremleri ile ilgili olarak tarih ve büyüklük verilen hiçbir açıklamaya itibar etmeyiniz. Hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Böyle bir şey olamaz.” dedi. Türkiye’deki ovalar ve fay hatları hakkında bilgilendirmelerde de bulunup “Marmara bölgesinde özellikle Trakya kesiminde yapı çok zayıf. Büyük bir kırılmayı oluşturacak enerjinin birikip kalması mümkün değil. Marmara bölgesinin yapısında böyle bir olasılık yoktur. Dolayısı ile zaten bugüne kadar olmuş depremlerde görüyoruz. Parça parça kırılıyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
 

Yerleşkelerimizde gerçekleştirilen programların sonunda Hafif Arama Kurtarma Ekibi hakkında“İstanbul Rumeli Üniversitesi ile Silivri Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi ve AFAD arasında yapılan işbirliği ile Hafif Arama Kurtarma Ekibi oluşturulması için çalışmalara başlanmış olup; akademisyen, idari personel ve öğrencilerimizden oluşturulacak olan Hafif Arama Ekibi 27 kişiden olacaktır Oluşturulacak olan ekibin parçası olmak isteyen akademik ve idari personelimizin üniversitemiz web sayfasında yayımlanmış olan duyuru metninde bulunan formu 11 Şubat 2024 tarihine kadar doldurarak başvurmaları gerekmektedir.” bilgilendirmesi yapıldı.