Okluzal Morfoloji ve Okluzal Pusula Konulu Uygulamalı Eğitim Gerçekleştirildi

02 Nis, 2024

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diş Protez Teknolojisi Programı öğrencilerinin mesleki gelişimlerini artırmak amacıyla Masterdent Laboratuvarı'nın kurucusu ve sahibi Cdt. Gültekin GÜLESTAN tarafından "Okluzal Morfoloji & Okluzal Pusula" konulu uygulamalı eğitim düzenledi.

Estetik, protetik restorasyonların başarısı ve hasta memnuniyeti için büyük önem taşımaktadır ve bu konular eğitim sırasında ele alındı. Diş hekimliğinde estetik algıyı belirleyen parametreler üzerinde duruldu ve doğala en yakın görünümü elde etmek için çeşitli teknikler öğrencilere aktarıldı. Eğitmenimiz Cdt. Gültekin GÜLESTAN tarafından yapılmış vaka serileriyle öğrencilerin estetik bakış açılarını geliştirmesi hedeflendi.

1980'lerde Alman Meister Teknisyeni Michael Heinz Polz tarafından mevcut oklüzyon teorilerini daha kolay ve sistematik bir şekilde düzenleyerek oluşturulmuş  “Okluzal Pusula Teorisi (N.A.T. Konsepti)”, eğitim için hazırlanmış özel çalışma modelleri ile uygulamalı olarak öğrencilere anlatıldı. Oklüzal pusula ile yatay düzlemde dişlerin birbirine göre hareket ettiği yönler belirlendi. Doğayla uyumlu mumlama tekniği ile hareket yönünü temsil eden renkli modelaj mumları kullanıldı.

 Dişlerin yapısal morfolojisinin yıprandıkça fonksiyonel morfolojiye dönüştüğü NAT (doğayla uyumlu mumlama tekniği)/NFR (doğal fonksiyonla tutarlı restorasyon) oklüzyonu, klinik uygulama için en çok tercih edilen yöntemdir. Eğitim sırasında, bunu yapabilmek için oklüzyon kavramına daha kolay ve morfolojik yaklaşarak NAT/NFR oklüzyonu arasındaki ilişkinin analiz edilmesi, mevcut oklüzyon teorisinin sınırlamalarının aşılması ve klinik pratikte fonksiyonel olarak uygulanabilecek NAT/NFR oklüzyonunun geliştirilmesi ile biyomekanik oklüzyonu her bireyin çiğneme sistemine ve ağız içindeki dişlerine göre uyarlayan dinamik bir oklüzyon sağlanarak, klinikte gerçekçi bir şekilde uygulanabilecek oklüzyonun sağlanmasının mümkün olduğu vurgulandı. 

Eğitimin sonunda Cdt. Gültekin GÜLESTAN, üst birinci büyük azı dişi için hazırlanmış metal alt yapı üzerine G-Ceram porselen tozu kullanarak okluzal pusula konsepti dahilinde porselen tepimi yaptı. Öğrencilerin çalışmalarını birebir değerlendiren ve hataları göstererek doğru sonuca ulaşmanın püf noktalarını aktaran eğitmenimize teşekkürlerimizi sunarız.