6 Şubat Depremleri Anma Mesajı

06 Şub, 2024

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde “yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan bir yıkıma uyandı. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Elazığ olmak üzere büyük yıkımlar yaşandı. 

Yaşanan bu deprem felaketinde bir yılı geride bıraktık. Geçen yıl yaraları sarsa da, ne acılarımızı azalttı ne de kaybettiklerimizi unutturdu. Yaşanan hüznü ve acıyı ilk günkü gibi yüreğimizde hissediyoruz.

Jeolojik yapısı itibariyle Türkiye bir deprem ülkesidir ve bir çok bölgemizde büyük deprem üretebilecek aktif fay hatları bulunmaktadır. Depremin yıkıcı etkisinden sakınmanın tek yolu bilimsel ve teknolojik verilere uygun yapılaşmayı yaygınlaştırmaktır.

Üniversitemiz olarak kuruluşumuzun itibari ile Acil Afet Komisyonu'muzu kurmuş ve bu alanda yaptığımız faaliyetler kapsamında AFAD gönülleri olarak birçok akademisyen, öğrenci ve idari personelimizle birlikte eğitimlerimizi aldık. Depremin ardından oraya giden ilk üniversite olarak başından beri ortaya koyduğumuz milli bilinç ve duyarlılıkla depremin yaralarının sarılması konusunda ciddi bir mücadele içinde elimizden gelen maddi ve manevi bütün imkanlarımızı seferber ettik. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, deprem bölgesi çadır kentte bulunan depremzede çocuklar ile bir araya gelerek motivasyonlarını artırmak için düzenlediğimiz etkinlikte götürdüğümüz hediyeleri dağıttık. Psikososyal destek çalışmalarına ağırlık vererek destekte bulunduk. Gençlerin eğitimleri ve hayalleri yarıda kalmaması amacıyla deprem bölgesindeki görevli öğretmenlerle iletişime geçilerek depremzede aday öğrencilere yönelik deneme sınavı düzenledik. YÖK tarafından belirlenen karar doğrultusunda üniversitemiz önlisans ve lisans olmak üzere tüm bölümlerimizde afetten etkilenen depremzede adaylarına yönelik burslu kontenjan imkanı sağladık.

Üniversitemizde afet bilincinin farkındalığını artırmak ve bu konudaki duyarlılığı öğrencilerimize oluşturmak için faaliyetlere başladık. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün konuşmacı olarak katılım sağladığı “Deprem Gerçeği ve Yapılması Gerekenler” konulu konferans düzenledik. Üniversitemiz araştırmacıların geliştirdiği tsunami farkındalığı konusunda araştırma projesi yaptık. Akademisyenlerimizin depreme yönelik birçok bilinçlendirecek basın bültenleri yazmış ve bu alanda uzman kişiler tarafından dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler aktarılmıştır. Bir bütünlük içerisinde her zaman depreme hazırlıklı olmamız ve yaşanan bu büyük acıdan ders çıkarmamız gerekmektedir. 

Böyle bir felaketin ve acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyor, yakınlarına sabırlar diliyoruz.