Çene Eklemi Tedavi Protokolünde Fizyoterapinin Önemi

21 Kas, 2023

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ümit ERKUT, “Bebeklerde Emme Refleksi Problemleri” hakkında merak edilenleri Uzman Bakışı programında anlattı. Programda ayrıca, çene eklemi rahatsızlıkları ve bebeklerde emme aktivitesi konularını da ele alındı.

Dr. Öğr. Üyesi Ümit ERKUT konuşmasında “Anne karnında başlayan parmak emme ile beraber gelişen emme refleksi doğumdan sonra anne sütü ile devam etmektedir. Anne sütü emilmeden biberona geçildiği takdirde çiğneme kasları zayıflar. Bebeklerin tek aktivitesi olan emme hareketi yüz ve kafa gelişiminde de çok önemli bir role sahiptir. İleriki dönemde hem dişlerin dizilimini hem de çene ekleminin yapısını etkileyebilmektedir. Emme ile ilgili bir problem varsa fizyoterapide bunun da çözümü olabilmektedir. Örneğin, çenenin geride olması durumunda veya dille ilgili bir problemin varlığında alanın uzman hekimleriyle birlikte fizyoterapistler bu süreci yönetebilmektedir.” dedi.

Çocukların gelişim döneminde yaşanan postür bozukluğunun ileride çene eklemi problemlerine yol açabileceğini hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Ümit ERKUT, yetişkinlerde bel, sırt ve omuz bölgesi ile leğen kemiğinde yaşanan sorunların çene eklemini de etkileyebileceğini ve bu gibi konuların tedavi sürecinde fizyoterapistlerin de katkılarının alınmasının gerektiğini vurguladı. Dr. Erkut son olarak “Bütüncül yaklaştığımızda çene eklemi tedavi protokolünde fizyoterapi de önemli bir yer tutmaktadır” şeklinde konuştu.