Dünya AIDS Günü HIV Eğitimi Gerçekleştirildi

15 Ara, 2023

İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde HIV’ın yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşı bilincin yükseltilmesi amacı ile “Dünya AIDS Günü HIV Eğitimi” düzenlenmiştir.

Silivri İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından katılım sağlayan konuşmacımız Dr. Melih KELEŞ AIDS ve HIV ile ilgili bilinmesi gerekenleri öğrencilerimize anlattı. Konuşmasına AIDS ve HIV nedir? sorusunu anlatarak başlayan KELEŞ “AIDS, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelen ve HIV virüsünün kişinin bağışıklık sistemine saldırması sonucu ortaya çıkan HIV'ın en ileri aşamasıdır. HIV, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan birçok beyaz kan hücresini yok ederek bağışıklık sistemine zarar verir.” şeklinde tanımladı.

Belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Melih KELEŞ; “HIV bulaşması sonrasında yıllarca hiçbir belirti görülmeyebilir. Virüsün vücuda giriş şekli hastalığın ilerlemesinin hızında değişkenliğe neden olabilir. Aralıklı olan ishaller, halsizlik, sık hasta olma da belirtileri arasındadır. Hastalığın ilerlemesi sonucunda hızlı ve istem dışı kilo kaybetme, uzun süren ve tekrarlayan ateş, gece terlemesi, ağız içinde beyaz nokta veya plakların oluşması, zatürre görülmesi ve uzun sürmesi, vücudun değişik yerlerinde kırmızı, pembe veya mor lekeler çıkması, unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir.” dedi.

Eğitim, klinik bulgular ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler verilerek tamamladı.