İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencileri, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Akademisyeni Doç. Dr. Gül Yücel ve Arş. Gör. Doğa Hazal Günaydın önderliğinde, mimari açıdan büyük önem taşıyan yapıları gezdiler. İstanbul’un kalbinin attığı Beyoğlu’nda Casa Botter, Metrohan ve St. Pierre Han’da yapılan restorasyon uygulamalarını yerinde inceleyen öğrencilerimizin ilgisi ise görülmeye değerdi.
İBB tarafından restore edilen tarihi yapıların restorasyon sürecini, İBB şantiyelerden sorumlu mimarlar tarafından öğrencilerimize anlatıldı. Restorasyonlarda, yapıları bozmadan nasıl çalışmalar yapıldığı, hangi malzemelerin kullanıldığı ve nelere dikkat edildiği ile ilgili geniş bilgiler verdi ve öğrencilerimizin sorularını yanıtladı. Her bölümden öğrencimizin katıldığı gezi, özellikle mimarlık bölümü öğrencilerimiz için ders niteliği taşıdı.
Teknik gezinin koordinatörlüğünü yürüten Arş. Gör. Doğa Hazal Günaydın şunları söyledi:’’ Her türlü yapıyı incelemek, sorgulamak, onları keşfetmek mimarlık eğitiminin bizatihi parçası. Bu gezimiz vesilesiyle, birbirinden farklı yüzyıllara tarihlenen farklı işlevdeki üç ayrı tarihi yapının misafiri olduk. Bu gezi, öğrencilere çoğu zaman yanlarından geçtikleri bu yapıların önemli bir geçmiş barındırdığına dair farkındalık yarattı. Ayrıca restorasyon çalışmasıyla yeniden işlevlendirilen bir mekan kurgusunu algılamak, öğrencilerin görsel hafızalarına ve teorik birikimlerine katkı sundu. Her gün bir restorasyon şantiyesini gözlemlemek mümkün olmadığından bu gezinin öğrenciler için kaçırılmaz bir fırsat olduğuna inanıyor ve kendilerine ilham kaynağı olmasını umuyorum.’’
Geziye katılan iç mimarlık bölümü öğrencilerinden Zeynep Sağlam ise ‘’ Yaptığımız gezi bizler için geliştirici ve öğreticiydi. Yanlarından öylece geçip gittiğimiz, fark etmediğimiz ama tarihi özellikleriyle bu yapıların farkına varmamız gerçekten çok anlamlı oldu. Casa Botter'in ve Metrohan'ın tarihini ve yapıların özelliklerini öğrendik. Daha önce hiç restorasyon şantiyesi gezmediğimden St. Piyer Han şantiye gezisi benim için ilginç ve güzel bir deneyim oldu. Bu gezi sayesinde yeni terimler, yeni malzemeler ve daha yeni bir sürü şey de öğrenmiş oldum.” diye belirtti.