Pelvik Kaslar ve Bağlarda Fizyoterapinin Önemi

17 Kas, 2023

İstanbul Rumeli Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ümit ERKUT, “Erkek Sağlığında Pelvik Taban Fizyoterapisi” hakkında merak edilenleri NTV Televizyonu’ndaki “Uzman Bakışı” programında anlattı.

 Leğen kemiğinin (pelvis) iç kısmını hamak gibi örten ve içindeki idrar torbası ile kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun normal görevlerini yapabilmesi için destek sağlayan kas ve bağ dokusunun oluşturduğu tabaka olarak tanımlanan pelvik taban hem idrar ve gaita gibi boşaltım sistemini hem de cinsel fonksiyonları kontrol etmektedir. Aynı zamanda stabiliteyi de sağlayarak bel ve kalça sağlığımız açısından da büyük önem taşımaktadır. Dr. ERKUT, . bu pelvik kuşak içerisindeki kas iskelet sistemine yönelik yapılan tedavi protokolünü pelvik taban fizyoterapisi olarak tanımladıklarını belirtmiştir.

Prostat kanseri ameliyatları sonrası görülen idrar kaçırma sorunlarını erkek sağlığında pelvik taban fizyoterapisi açısından ele alındığını anlatan Dr. Ümit ERKUT pelvik taban kası güçlendirilerek bu operasyon sonrasında yaşanabilen idrar kaçırmanın önüne geçilebildiğini ifade etmiştir. Özellikle, rehabilitasyona erken başlamanın etkisini vurgulayan Dr. ERKUT pelvik taban fizyoterapisi hakkındaki farkındalığı arttırmak için gerçekleştirilen etkinliklere dikkat çekmiştir.