T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ’NDE ONLİNE ULUSLARARASI MULTİDİSİPLİNER GIDA ve SAĞLIK BİLİMLERİ KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

16 Eki, 2023

1st International Rumeli Congress on Food and Health Sciences (1. Uluslararası Rumeli Gıda ve Sağlık Bilimleri Kongresi) 28-29 Ağustos 2023 tarihinde Prof. Dr. Ömer ÇETİN başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre, İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ile Tarım, Hayvancılık ve Gıda Uygulama, Teknoloji ve Araştırma Merkezi tarafından ve Gıda Laboratuvarları ve Denetçileri Derneği’nin (GLADER) katkıları ile düzenlendi.

İstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde online olarak zoom platformunda gerçekleştirilen kongrede Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Ekvator, Hindistan, İngiltere, İran, İsveç, İsviçre, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Özbekistan, Polonya, Sırbistan ve Pakistan olmak üzere toplam 17 ülkeden konuşmacı ve oturum başkanları yer aldı. 

Multidisipliner olarak Apiterapi, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Bilimi, Gıda Güvenliği, Gıda Teknolojisi, Hemşirelik, Gerontoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi ve Veteriner Bilimleri gibi birçok bilim disiplinine ait panel, konferans ve poster sunumları gerçekleştirildi. Bu sunumlarda global sağlık sorunlarının gidişatı ve etki eden faktörlere ait bilgiler; tek sağlık konsepti ile çevresel faktörlerin insan sağlığına etkileri; gıda bilimi, gıda güvenliği, gıda güvenliğinin insan ve hayvan sağlığı için ortak öğeleri; insan, çevre ve hayvan sağlığının ekolojideki önemi farklı bilim pencerelerinden dinleyicilere sunularak, sorunlar karşısında çözüm önerileri tartışıldı. 

Bu kongrede konuşmacılar katılımcılara alanında uzman oturum başkanları eşliğinde,  zengin bilgi paylaşım ve tartışma ortamı sunuldu. Tüm disiplinlere ait sözlü ve poster sunumlarda ise halk sağlığını temel alan konularda bilgiler tartışmaya sunuldu. Kongre öneriler ve teşekkür konuşmalarıyla, ikincisi planlanmak üzere, sona erdi. 

Prof. Dr. Yazile SAYIN
IRCFHS 2023 BİLİMSEL DÜZENLEME KOMİTE ÜYESİ