Odyometristlerle A’dan Z’ye İşitme Cihazı Eğitimi Gerçekleştirildi.

14 Ara, 2023

Üniversitemiz Mehmet Balcı Yerleşkesi Akın Akkan Konferans Salonu'nda, Odyolog Fatih KIRMIZIGÜL, Taha ULUĞ ve Beyza KAYA'nın konuşmacı olarak katılım sağladığı “Odyometristlerle A’dan Z’ye İşitme Cihazı Eğitimi” gerçekleştirildi. Eğitim, Taha ULUĞ’un doğala en yakın işitme tecrübesi yaratmak için geliştirdikleri cihazların video tanıtımı ile başladı. Türkiye'de üretilen cihazlar hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından Odyolog Fatih KIRMIZIGÜL katılımcılara detaylı bilgi verdi. KIRMIZIGÜL konuşmasında işitme cihazı tipleri olarak kulak içi ve kulak dışı olmak üzere iki tip olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “ Konvansiyonel kulak arkası işitme cihazları; uzun ömürlü ve dayanıklı cihazlardır. Tere ve neme maruz kalma oranları kulağın içinde mekanik parçası bulunan cihazlara göre daha azdır. Düşük seviyeli işitme kayıplarından çok ileri dereceli işitme kayıplarına kadar tüm kayıplarda kullanılabilir. İleri ve çok ileri işitme kayıpları için en uygun işitme cihazı türüdür. Open-Fit/RIC kulak arkası işitme cihazları; Open-fit ismi verilen açık uygulama cihazları ise kulak kalıbı yerine dome adı verilen parçalar kullanmaktadır. Kalıbın oluşturduğu dolgunluk open-fit cihazlarda çok daha az gözlenmektedir. Bunun yanında open-fit/RIC cihazlar daha ince hortum kullanma ve hortum kullanmadan doğrudan kanala sesi iletme üzerine geliştirilmiş cihazlardır.” şeklinde açıkladı. “Kulak içi işitme cihazları genel olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar; CIC/ITC/ITE, CIC, MicroCİC'dır. Her grup farklı boyutlara sahiptir. Burada belirleyici unsurlar; kulak kanalının anatomik yapısı, işitme kaybının türü/derecesi ve estetik beklentilerdir.” dedi. Son olarak Beyza KAYA ise işitme cihazı hakkında ek bilgiler verdi. İşitme cihazı problemleri hakkında bilgilendirmeler sağlanıp konuşmacılar tarafından işitme cihazı seçimi uygulamalı şekilde öğrencilerimize gösterildi. Öğrencilerimiz arasında ear-technic tarafından yapılan çekiliş sonucunda iki öğrencimize staj imkanı sunuldu. Sunum sonunda üniversitemiz Öğr. Gör. Beyza EKŞİ BAYRAKDAR tarafından Odyolog Fatih KIRMIZIGÜL'e plaket takdimi yapıldı.