15 May 2023
İstanbul Rumeli Üniversitesi 10- 16 Mayıs Engelliler haftası vesilesiyle 'Herkes İçin Erişilebilirlik Konferansı' İstanbul Rumeli Üniversite Rektör Vekili Mustafa Kara ve Ortodonti Uzmanı Doktor Gilman Yücel'in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Rumeli Üniversitesi İç mimarlık bölümü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü, Psikoloji bölümü, Tasarım bölümü, Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü akademisyenleri konuşmalarını gerçekleştirildi. Etkinlikte dereceye giren öğrencimiz Kuzey NAM’a plaket takdim edildi.
Yeni erişim sembolüne geçiş yapan ilk ve tek üniversite olan İstanbul Rumeli Üniversitesi düzenlediği Erişilebilir Yaşamla Geleceği Yakala konulu konferansta konuğu Dr. Gilman Yücel yeni erişim sembolünün değişmesinin öneminden ve bu konuya karşı toplumsal bilinç oluşturmamızın gerekliliklerinden bahsetti.
Konuşmacı akademisyenlerimizin katkılarından bazı değerli alıntılar;
Dr. Öğr. Üyesi Kemal Hakan Tekin:’’ Sanatçıların başarı öyküleri bize örnek olmalı’’
Aslında hepimiz birer engelli adayıyız, ülkemiz ve dünyadan sanatın farklı dallarında kendilerini ispatlamış önemli sanatçıların başarı öyküleri ve hayata nasıl bağlandıklarını biliyoruz. Yapılan araştırmalar, kendini sanat yoluyla ifade etmenin, engelli bireyler üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra depresyon, anksiyete ve kanser hastalarına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Özden Başkan ‘’Engelli çocukların fizyoterapi ve rehabilitasyon programında başarının anahtarı ailedir.’’
Erken tanının konması, tıbbi sorunların kısa sürede çözümlenmesi ve en erken evrede fizyoterapi ve rehabilitasyon programına başlanması başarı oranını artırır. Fizyoterapist engelli bireyin duruşunu, hareketlerini, vücut bölümleri arasındaki uyumunu, vücudun çevre ile uyumunu, kas kuvveti, eklem hareket açıklığı gibi parametreleri değerlendirir. Yapılan değerlendirmelere uygun olarak tedavi programını planlar ve uygular. Her tedavi programı çocuğa özgüdür. Ayrıca bu aşamada çocuğun ve ailenin de istekleri de önemlidir.
Öğr. Gör. Dr. Ayşen Yenici ‘’Yoksulluk içinde yaşamak, afet durumunda engelli bireyleri risk altına sokar’’ başlıklı konuyu değerli bilgiler aktararak anlattı.
Öğr. Gör. Dila Evliyaoğlu Yiğit ‘’ Gizli engelleri erişilebilir hale getirecek tasarım kararlarının alınması gerekmektedir’’
Kişilerin çevrelere, yapılara, iç mekanlara erişimlerinin önündeki tek engel görünen fiziksel erişim engelleri değildir. Herkes tarafından bağımsız, aktif ve başarılı şekilde erişilebilir çevreler tasarlayabilmek için rampa, tutunma barı, hissedilebilir yüzey uygulamalarının ötesinde; görünmeyen gizli engelleri erişilebilir hale getirecek tasarım kararlarının alınması gerekmektedir. Gizli engellerin de ele alındığı tasarım süreçleri sayesinde, fiziksel tasarımların erişilebilir ve kapsayıcı olması sağlanacaktır. Örneğin karmaşık planlar yaşlıların mekanları algılamalarını ve kullanmalarını zorlaştırabilir ve kaybolmalarına neden olabilir. Basit ve anlaşılır planlar ise yaşlıların erişilebilirliğini olumlu yönde etkileyerek mekanlarda daha rahat hareket etmelerini sağlar. Kaygan zemin malzemeleri de mekanlarda bulunan gizli engellerdendir. Yaşlıların dengelerini kaybetmelerine ve düşme riski yaşamalarına sebep olarak erişilebilirliklerini engellemektedir.
Arş. Gör. Sevim Akşit ‘’Fiziksel aktiviteye katılım özel gereksinimli bireylerin de hakkıdır’’
Fiziksel aktiviteye katılım her bireyde olduğu gibi özel gereksinimli bireylerin de hakkıdır. Bu sosyal katılımlarını artırır, istihdam imkanlarını artırır ve insan haklarına saygı gösterilmesini sağlar. Bizde, Türkiye’de özel gereksinimli öğrencileri engelliler kontenjanından %100 yararlanmasına imkan sağlayan tek vakıf üniversitesiyiz.Öğrencilerimiz istedikleri ve dolayısıyla bizlerin yönlendirmesiyle yetkin olabilecekleri bölümlerde eğitim ve öğretim görmektedirler. Ayrıca Türkiye de Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü olan üç üniversiteden biriyiz.