Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programının amacı mutfağa, yemeklere ve yemek yapmaya ilgisi olanlara mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim alma olanağı sağlamak ve etkileşim halinde olduğu diğer tüm bilim ve sanat dalları ile gastronomiyi akademik bir bakış açısıyla inceleyebilmektir. Bu kapsamda programın amacı gastronomi üzerine çalışabilecek, yiyecek ve içecekler hakkında detaylı bilgiye ve sanatsal bakış açısına sahip olma yeterliliğine sahip olan öğrenciler yetiştirmektir. Programın açılması ile öğrencilerin mesleki ideallerini ulusal ve uluslararası boyutlarda kendilerini değerlendirebileceği ve gastronomi alanının gereklilikleri doğrultusunda fikir sahibi olarak Türkiye Gastronomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında lisans programlarının sayısına ve mezun olanların sayısına bakıldığında, bu alanda yüksek lisans programlarının sayısının yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu alanın en büyük eksikliklerinden biri yetişmiş akademisyen eksikliğidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tezli) Yüksek Lisans Programı hem özel sektöre insan kaynağı hem de bu alanda akademisyen ihtiyacına cevap verecek bilim insanları yetiştirebilecektir.
Akademik Kadro
Anabilim Dalı |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersten Sorumlu Öğretim Elemanı |
---|---|---|---|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
GYL101 |
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği |
Prof. Dr. Osman ÇAKMAK |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
GYL103 |
Gastronomi ve Turizm |
Dr.Öğr. Üyesi Yusuf YILDIRIM |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
GYL105 |
Gastronomide Güncel Konu ve Tartışmalar |
Dr.Öğr. Üyesi Yusuf YILDIRIM |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
GYL117 |
Gastronomik Kimlik ve Destinasyon Geliştirme |
Doç.Dr. Mehmet Sedat İPAR |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
GYL125 |
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri |
Prof. Dr. Ömer ÇETİN |
Ders Planları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli YLP Müfredatı |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Zorunlu Dersler |
||||||
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Kredi |
AKTS |
Dersin Veriliş Şekli |
GYL101 |
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL102 |
Anabilim Dalı Semineri |
0 |
0 |
0 |
12 |
Örgün |
GYL201 |
Tez Çalışmaları I |
0 |
0 |
0 |
30 |
Örgün |
GYL202 |
Tez Çalışmaları II |
0 |
0 |
0 |
30 |
Örgün |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli YLP Müfredatı |
||||||
Zorunlu Dersler |
||||||
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Teorik |
Uygulama |
Kredi |
AKTS |
Dersin Veriliş Şekli |
GYL101 |
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL203 |
Dönem Projesi |
0 |
0 |
0 |
30 |
Örgün |
Tezli ve Tezsiz Seçmeli Ders Havuzu
Dersin Kodu |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
BİRİNCİ DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ |
||||||
GYL103 |
Gastronomi ve Turizm |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL105 |
Gastronomide Güncel Konu ve Tartışmalar |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL107 |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde İnovasyon ve Pazarlama Stratejileri |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL109 |
Sektörel Seminerler |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL111 |
Gastronomi İşletmelerinde Maliyet Kontrol ve Yönetimi |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL113 |
Gastronomi Tarihi Araştırmaları |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL115 |
Sürdürülebilir Gıda Politikaları ve Tedarik Zinciri |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL117 |
Gastronomik Kimlik ve Destinasyon Geliştirme |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL119 |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Etik |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL123 |
Fonksiyonel Gıdalar |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL125 |
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
İKİNCİ DÖNEM SEÇMELİ DERSLERİ |
||||||
GYL104 |
Yerel Mutfakta Alan Araştırmaları |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL106 |
Mutfak Kültürlerinin Karakteristikleri ve Tadın Fizyolojisi |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL108 |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Örgütsel Davranış |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL110 |
Gastronomi ve Sosyal Medya |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL112 |
Gastronomide E-Pazarlama |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL114 |
Uluslararası Mutfaklar |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL116 |
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kalite Yönetimi |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL118 |
Gastronomide Pazarlama |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL122 |
Ulusal ve Uluslararası Gıda Mevzuatı |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL124 |
İçecek Endüstrisinde Güncel Konular |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
GYL126 |
Mutfak Sosyolojisi |
3 |
0 |
3 |
6 |
Örgün |
İletişim
Araştırma Görevlisi Orhan MUTU
[email protected]
Araştırma Görevlisi Beydanur NİZAM
[email protected]