Görsel iletişimin giderek daha fazla önem kazandığı dijital çağda, etkili grafik tasarım, markaların, kurumların ve bireylerin kimliklerini oluşturma ve mesajlarını doğru iletmeleri açısından kritik bir role sahiptir. Grafik tasarım; sanatı, teknolojiyi ve iletişimi birleştirerek, bireylerin ve toplumun estetik algısını ve bilgiye erişimini geliştirmektedir. Grafik Tasarım programının misyonu, öğrencilere yaratıcı ve eleştirel düşünme becerileri kazandırarak, görsel iletişimde derinlemesine bilgi ve teknik yetkinlikler elde etmelerini sanat ve tasarımın toplumsal etkisini güçlendiren projeler üreterek, sektöre ve akademik çalışmalara katkıda bulunmalarını sağlamaktır.
Grafik tasarım alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, yaratıcı ve özgün tasarımlar üreten, sektördeki en güncel teknolojileri etkin bir şekilde kullanabilen, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden bir bölüm olarak eğitim dünyasında grafik tasarım programlarının lideri olmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimizi, estetik ve işlevselliği bir arada sunan, görsel iletişimi güçlü bir şekilde yönetebilen, lider ve yenilikçi tasarımcılar olarak yetiştirerek, sektöre yön veren bir eğitim merkezi olmayı amaçlıyoruz.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü'nde yer alan Grafik Tasarım Programı ve İç Mekan Tasarımı programlarının amacı, tasarım problemlerini çözebilen, sektörde ihtiyaç duyulan basılı ve interaktif görsel tasarımları, mekânsal 2D ve 3D materyalleri üretebilen, donanımı etkin şekilde kullanabilen yaratıcı tasarımcılar yetiştirmektir.
Rumeli Eğitim Metodu ile eğitim alan öğrenciler, çift anadal programına katılarak farklı bir alanda eğitim alma ve çift diplomayla mezun olma imkanına sahiptir. Ayrıca, Rumeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve anlaşmalı kurumların sunduğu ek eğitim ve sertifika programlarıyla mesleki becerilerini artırabilirler. Kariyer İngilizcesi dersleriyle kendi alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip ederek yurt dışı iş imkânlarını değerlendirebilirler.
Tasarım Bölümünde öğrenciler, mesleki açıdan gerekli zorunlu derslerin yanı sıra vizyon ve becerilerini geliştirebilecek seçmeli dersler de almaktadır. Uygulamalı derslerin oranı %80 olup eğitim süresince teknik geziler, sektör buluşmaları, sosyal sorumluluk projeleri ve çalıştaylar düzenlenmektedir. Öğrencilerin eğitim süreci boyunca ürettikleri çalışmalar, kamusal alanlarda sergilenerek sektör uzmanları ve paydaşlarıyla buluşturulmaktadır. Tasarım Bölümü programları kapsamında öğrenciler, 30 iş günü zorunlu yaz stajı yapmaktadır. Stajlarını ikinci veya dördüncü yarıyıl sonunda tamamlayabilirler. Programların normal öğrenim süresi iki yıl olup öğrencilerin tamamlaması gereken kredi miktarı en az 120 AKTS’dir.
Grafiker unvanını alan ön lisans mezunları, tasarım ve reklam ajansları, şirket reklam birimleri, multimedya ajansları, dergiler, yayın şirketleri, basım ve yayıncılık sektörü, baskı ve baskı sonrası üretim yapan işletmeler, reklam şirketleri, gazeteler, ambalaj sektörü, kamu ve özel matbaalar, radyo televizyon kuruluşları ve online haber siteleri gibi çalışma alanlarında istihdam edilebilmektedir. Bununla birlikte tanıtım sektöründe, reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri ticaret ve devlet kuruluşlarının ilgili bölümlerinde; grafik tasarımcı, sanat yönetmeni ya da yardımcısı olarak çalışma imkanına sahiptirler. Multimedyada, her türlü interaktif (elektronik) ortamda hazırlanan çalışmalarda ve web tasarımda görev almaktadırlar. Mezunlar, yayıncılık sektöründe, gazete veya dergilerde sayfa düzenlemeleri, kapak tasarımı ve illüstrasyon çalışmaları yapmaktadırlar. Ayrıca film sektöründe, uzun veya kısa metrajlı filmlerde, televizyon filmlerinde sanat yönetmenliği yapabilir ya da jenerikte çalışabilirler. Çizgi film atölyelerinde karakter tasarımı ve storyboard gibi görevlerde yer alabilirler. Grafik Tasarımcılar, üretim yapan firmalarda desinatör ve tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi ambalaj sektöründe de istihdam edilebilmektedirler.
Grafik Tasarımı Ön lisans Programı’nın eğitim dili Türkçedir. (YÖK’ün zorunlu tuttuğu) Genel İngilizce dersleri uzaktan eğitim ile verilmektedir. Ancak, Genel İngilizce seviyeleri CEFR’e göre B1 olan öğrenciler, İstanbul Rumeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülen “Kariyer İngilizcesi” dersleri, öğrencilerin alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip edebilmesi ve yurt dışı iş imkânlarını araştırabilmesi imkânlarının yolunu açmaktadır. Grafik Tasarımı Programındaki öğrencilerimiz çift anadal programıyla ilgili yönetmelik uyarınca gerekli şartları sağlayarak, tercih edebileceği bölümlerde iki farklı alanda ön lisans diploması alma hakkına sahiptir. Çift anadal imkânları ile öğrencilerimiz, eğitim gördükleri dönem içerisinde kendilerini geliştirerek, yeterliliklerini diploma ile belgeleyebilmektedirler. İstanbul Rumeli Üniversitesi Grafik Tasarımı Programı önlisans eğitimini başarı ile tamamlamayan öğrenciler, üniversitemizin uzman akademik kadrosundan almış oldukları eğitim sonrasında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile dönem uzatmadan; İstanbul Rumeli Üniversitesi Grafik Tasarımı Programındaki öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim merkezi tarafından verilen sertifika programları ile desteklenmektedir. Verilecek sertifikalar, mezuniyet güncellemelerini takip etmektedir. Sertifika programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında uluslararası alanda ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak, profesyonel iş hayatına geçiş yapar.