Aşçılık

Bölüm Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü / Aşçılık Programı’nın puan türü TYT olup, eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz 2 yıllık eğitim sonunda ön lisans diploması ile Aşçılık Meslek Elemanı / Aşçı unvanı alarak mezun olurlar. 

Aşçılık Meslek Elemanı / Aşçı unvanını alan ön lisans mezunları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Aşçı, Gemi Mutfaklarında Şef Aşçı (Cruise Chef), Havayolu Firmalarında Şef (Flying Chef), Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Mutfak Bilimcisi, Yiyecek-İçecek Müdürü, Tedarik Yöneticisi, Mutfak Yöneticisi, Restoran Denetçisi,  Restoran Müdürü, Yemek Fabrikalarında Şef Aşçı, Eğlence ve Tatil Merkezlerinde Yiyecek İçecek Yöneticisi, Restoran ve Otel Mutfaklarında Şef Aşçı, Özel İşletmelerde ve Devlet Kurumlarında Eğitmenliğin yanı sıra Aşçıbaşı, Aşçıbaşı Yardımcısı, Kısım Şefi, Sos Şefi, Balık Şefi, Kızartmalar Şefi, Izgara Şefi, Soğuk Şefi, Pastane Şefi, Kasap, Mutfak Komisi ve benzeri istihdam edilebilmektedir. Bunun yanı sıra yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yiyecek-içecek stilisti, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi ve ar-ge şefi isimleri altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Rumeli Eğitim Metodundan yararlanan öğrencilerimiz çift anadal imkânları ile farklı bir programdan daha diploma alma hakkına sahiptirler. Ayrıca mesleki hayatta kazanç ve tercih edilebilirlik sağlamak amacıyla ilave sertifika programlarından da faydalanabilmektedirler. Kariyer İngilizcesi dersleriyle kendi alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip ederek yurt dışı iş imkânlarını değerlendirebilirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Aşçılık Programı, yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle donatılmış ulusal ve uluslararası platformlarda rekabet edebilecek şefler ve aşçılar yetiştirmektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde yer alan Aşçılık Programında öğrenim gören öğrencilerin rekabet avantajı kazanabilmeleri için şef ve aşçı adaylarında bulunması gereken tam donanımlı bir eğitim verilmektedir. Bu eğitimin içeriği öğrencilerin güncel değişim ve dönüşümlere ayak uydurmalarını sağlayacak şekilde oluşturulmuştur. Aşçılık Programında öğrencilerimize mutfak organizasyonunda yer alan sıcak, soğuk, kasaphane ve pastane bölümlerinde çalışabilecek teorik ve uygulamalı eğitimin kazandırılmasının yanı sıra Türk mutfağı ve yabancı mutfaklara teorik ve uygulamalı olarak hâkim olabileceği bir eğitim verilmektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri aldıkları eğitim sürecinde yiyecek-içecekler ile ilgili kültürel, duyusal, görsel ve sanatsal yönlerinin geliştirilmesinin yanı sıra insan sağlığı göz önünde bulundurularak beslenme, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek-içecek üretimi donanımı da kazanmaktadır. Öğrencilerimizin aynı zamanda mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım konularına hâkim olabilmesi ve yöneticilik vasıfları kazanmaları için yiyecek-içecek maliyet hesaplamaları gibi eğitimlere de yer verilmektedir.

Başarılarımız için TIKLAYINIZ.

 

 

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Ön lisans Bölümü’nün eğitim dili Türkçedir. (YÖK’ün zorunlu tuttuğu) Genel İngilizce dersleri uzaktan eğitim ile verilmektedir. Ancak, Genel İngilizce seviyeleri CEFR’e göre B1 olan öğrenciler, İstanbul Rumeli Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülen  “Kariyer İngilizcesi” dersleri, öğrencilerin alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip edebilmesi ve yurt dışı iş imkânlarını araştırabilmesi imkânlarının yolunu açmaktadır.

Aşçılık Programındaki öğrencilerimiz çift anadal programıyla ilgili yönetmelik uyarınca gerekli şartları sağlayarak, tercih edebileceği bölümlerde iki farklı alanda ön lisans diploması alma hakkına sahiptir. Çift anadal imkânları ile öğrencilerimiz, eğitim gördükleri dönem içerisinde kendilerini geliştirerek, yeterliliklerini diploma ile belgeleyebilmektedirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Aşçılık Programı ön lisans eğitimini başarı ile tamamlamayan öğrenciler, üniversitemizin uzman akademik kadrosundan almış oldukları eğitim sonrasında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucuna göre;

  • Aile ve Tüketici Bilimleri,
  • Beslenme ve Diyetetik,
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları,
  • Mutfak Sanatları ve Yönetimi,
  • Gıda Mühendisliği,
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayıp akademik kariyer yapabilmektedirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim merkezi tarafından verilen mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilecek sertifika programları ile desteklenmektedir. Verilecek sertifikalar, mezuniyet güncellemelerini takip etmektedir. Sertifika programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında uluslararası alanda ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak, profesyonel iş hayatına geçiş yapar.

  • Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Katılım Sertifikası
  • Sağlıklı Beslenme ve Diyet Katılım Sertifikası
  • Mutfakta Gıda Hijyeni ve Sanitasyon Katılım Sertifikası
  • Mutfakta İş Güvenliği Katılım Sertifikası
  • Servis Teknikleri Katılım Sertifikası
  • Mutfak Hizmetleri Yönetimi Katılım Sertifikası
  • Catering İşletmeleri Yönetimi Katılım Sertifikası
  • Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Pazarlama Yöntemleri Katılım Sertifikası