Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Bölüm Amacı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, geleneksel Türk mutfak kültürünü en iyi şekilde kavrayan, geliştiren ve uluslararası alanda tanıtımını yapan şefler yetiştirmenin yanı sıra öğrenci odaklı bir anlayışla akademik ve bilimsel çalışma imkanı da sunmaktadır. Gastronominin hem bir bilim hem de bir sanat dalı olduğu ilkesinden yola çıkarak, geleceğin gastronomi uzmanlarına gıda bilimleri, gıda teknolojileri, gıda hijyeni gibi temel bilimsel öğretilerin, takım çalışması ruhunun esas alındığı fark yaratan yaklaşımın yanı sıra mutfağın sosyokültürel ve sanatsal yönünün aktarılması amaçlanmaktadır. Bölümümüz beslenmenin sadece karın doyurmak ya da yemekten zevk almak olmadığını vurgularken, sağlıklı yaşamın sağlanması ve hastalıklardan korunmada iyi beslenmenin önemini bilen ve bu bilinci yansıtan gastronomlar yetiştirmektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda da rekabet edebilecek nitelikli şefler yetiştirmektedir.

 

Eğitim dili Türkçe olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde 4 yıllık bir lisans eğitimi verilmektedir. Pozitif bilimler ve sosyal bilimlerden faydalanan İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, yiyecek ve içecek kültürünün bilim ve sanatla iç içe olduğu multidisipliner bir eğitim programına sahiptir. Bölümde uygulamalı eğitimlerin yanı sıra temel sanat eğitimi, sağlıklı beslenme, gıda teknolojileri, gıda hijyen ve sanitasyonu, iş güvenliği, girişimcilik, pazarlama ve satış yöntemleri, muhasebe ve maliyet kontrolü gibi derslerle nitelikli bir eğitim sunulmaktadır. Uygulamalı derslerde ise uygulama mutfaklarında temel yemek pişirme teknikleri, Türk mutfak kültürü, Osmanlı mutfak kültürü ve dünya mutfak kültürleri bilimsel, tarihsel ve kültürel boyutlarıyla ele alınarak hazırlama ve sunum teknikleri gösterilmektedir.

Öğrenciler isterlerse bölümleri dışından en fazla iki ders olmak üzere okulumuzun farklı fakülte ve bölümlerden ders seçme hakkına sahiptirler. Eğitim dönemlerinde düzenlenecek olan seminer, söyleşi, teknik gezi ve kariyer günleri ile öğrenciler bilgi ve deneyimlerini artıracak ve staj yapmak istedikleri kurumların insan kaynakları ile bir araya gelebileceklerdir.

Gastronomi uzmanları, geleneksel Türk ve Dünya mutfak akımlarının tarihten günümüze kadar geçirdiği tüm süreçlere hakim olabilmektedir. Gıda bilimleri ile ilgili aldıkları teorik birikimle tasarladıkları ürünü en doğru ve en sağlıklı şekilde üretebilmektedir. Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtımını yapabilecek, tüm dünyada hızla gelişen gastronomi turizminde ülkemizin bulunduğu konumu yükseltme ve benimsenmesini sağlayıcı vizyonu üstlenebilmektedir. Öğrenciler var olan mutfak akımlarının yanı sıra kendi yetenekleri doğrultusunda özgün tasarımlar oluşturarak gastronomi kültürüne katkıda bulunabilirler. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, yüksek lisans yapabilme yetkinliğinin ardından bilinçli girişimci olabilmenin yanı sıra nitelikli akademik kariyer yapabilen başarılı bireyler olarak meslek hayatlarını sürdürebileceklerdir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programını tercih ederek sektörde gastronomi uzmanı olarak çalışmak isteyenler gıdaların yapısal özelliklerine, tarladan sofraya kadar geçen süreçte uğradığı değişimlere ve süreçlere hakim olmalıdır. Gıdaların duyusal ve karakteristik analizlerini yapabilmeli, yemeğin ve yemek pişirmenin tüm ilkelerini içselleştirebilmelidir. Gastronomi aynı zamanda bir mutfak sanatıdır ve gastronomi uzmanlığı mesleğini icra ederken, temel sanat ilkelerini, renkleri, ışıkları, kullanılan malzemelerin dokularını ve bunların birbirleriyle olan uyumlarını göz önünde bulundurmalıdır. Her zaman disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalı, hem mutfak hijyenine hem de kişisel hijyene son derece önem vermeli ve hijyen konusunda uluslararası standartları en iyi şekilde uygulamalıdır. Alanındaki yenilikleri sürekli takip etmeli, değişime ve gelişime açık, liderlik vasfına sahip ve iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır.

Öğrencilerimiz aldıkları lisans diploması sayesinde beş yıldızlı otellerde, yiyecek içecek işletmelerinde, özel restoranlarda, uçak hizmetleri işletmelerinin ve gemilerin mutfak alanlarında lezzetli sunumlar hazırlayarak çalışabilmekte veya kendi işletmelerini açabilmektedir. Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak çalışabilir, medyada TV programları yapabilir, yemek fotoğrafçısı veya eleştirmen olabilmektedirler. Mezunlar ayrıca lisansüstü eğitim alarak akademisyen olarak görev yapabilmektedir.

Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ndeki öğrencilerimiz, gerekli şartları sağladıkları takdirde çift ana dal ve yan dal programları ile eğitim gördükleri dönem içerisinde kendilerini geliştirerek, yeterliliklerini diploma ve sertifika ile belgeleyebilmektedirler. Çift ana dal programı ile “Radyo Televizyon ve Sinema” gibi ilgili yönetmelik uyarınca tercih edebileceği bölümlerde iki farklı alanda lisans diploması alma hakkına sahiptirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü lisans öğretim programına kayıtlı olan öğrencilerimiz, Üniversitemizdeki farklı bir bölümden bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayarak, yan dal programlarıyla farklı bir alanda bilgilerini arttırarak sertifika alabilirler.

Genel İngilizce dersleri uzaktan eğitim ile verilmektedir. Genel İngilizce seviyeleri CEFR’e göre B1 olan öğrenciler, İ.R.Ü. (İstanbul Rumeli Üniversitesi) Sürekli Eğitim Merkezi altında yürütülen Kariyer İngilizcesi derslerini talep edebilmektedirler. Kariyer İngilizcesi dersleri, öğrencilerin alanlarına ait gerekli bilgileri uluslararası dilde takip edebilmesi ve yurt dışı iş imkanlarını araştırabilmesinin yolunu açar niteliktedir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, İstanbul Rumeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından yönetilen değişim programı (Erasmus) kapsamında her yıl kontenjan dahilinde öğrencileri yurt içi ve dışındaki üniversitelere göndermekte ve protokol kapsamında paydaş üniversitelerden öğrenci kabul etmektedir.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde verilen sertifika programlarıyla desteklenmektedir. Verilecek sertifikalar, mevzuat program güncellemelerini takip etmektedir. Sertifika programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak, profesyonel iş hayatına geçiş yapar. Her dönem güncellenmekle birlikte gıda sektöründe çalışanlar için hijyen eğitimi, helal gıda eğitimi, gastronomi trendleri ve ileri düzey mezecilik gibi sertifika programları bulunmaktadır.

Bölümümüzün uygulama ağırlıklı olması nedeni ile iki yaz dönemi zorunlu uygulama stajları bulunmaktadır. Uygulamaların teknik alandaki önemi nedeniyle öğrencilerimiz stajlarını başarıyla tamamlamak zorundadır. Bu stajlarda öğrenim gördükleri bölümler ile ilgili iş alanlarını tanımaları, iş yerlerindeki faaliyetleri öğrenmeleri ve eğitim-öğretim yoluyla edindikleri bilgi ve becerileri pratik çalışma yaparak uygulamaları sağlanacaktır.

Staj ile ilgili öğrenciler kendi belirledikleri veya Üniversite tarafından önerilen, yönetmelik çerçevesinde yer alan şartları sağlayan işletme, kurum ve kuruluşlarda staj yapabilmektedir. Öğrenciler isterlerse eğitim dönemlerinde düzenlenecek olan seminer, söyleşi, teknik gezi ve kariyer günleri sayesinde staj yapmak istedikleri kurumların insan kaynakları ile bir araya gelerek staj imkanlarından faydalanabileceklerdir.