Bilgisayar Mühendisliği

Bölüm Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü puan türü SAY olup, eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz 4 yıllık eğitim sonunda lisans diploması ile Bilgisayar Mühendisi unvanı alarak mezun olurlar.

Bilimsel ve teknolojik gelişimeler yakından izlenerek, bölümümüz öğrencilerine çağdaş̧ bir mühendislik eğitimi verilmektedir. Bu bölüm mezunları; İnternet Programcılığı, Yazılım Mimarı, Sistem ve İş Analisti, Uygulama Programcısı, Yazılım Mühendisi, Bilgisayar Sistem Mühendisi, Bilgisayar Otomasyonu Geliştiricisi, Mobil Program Geliştiricisi gibi unvanlarla çalışabilmektedir. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yaparak akademik kariyerlerine devam edebilir, yurtdışı staj olanakları sayesinde yurtdışında çalışabilir veya yurtdışında bir üniversitede akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Rumeli Eğitim Metodundan yararlanan öğrencilerimiz yan dal ve çift ana dal imkanlarını kolaylaştıran, mesleki hayatta kazanç ve tercih edilebilirlik sağlayan ilave sertifika programlarından faydalanabilir. Kariyer İngilizcesi dersleriyle kendi alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip ederek yurt dışı iş imkanlarını değerlendirebilirler

Çağımızda özelikle bilgisayar bilimlerinde insanlık tarihi boyunca elde edilmiş̧ bilgi birikimi bir yılı bile geçmeden iki katına çıkmaktadır. Böyle bir çağda nitelikli bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç̧ da artmaktadır. Bölümümüz hem akademik hem de sektörel anlamda yetkin akademisyenleri ile nitelikli bilgisayar mühendisleri yetiştirmektedir.

Bölümümüzde Makine Öğrenmesi, Görüntü ve Video İsleme, Robotik, Mobil Programlama, Evrimsel Hesaplama, Yapay zekâ, Büyük Veri yeni ve güncelliğini koruyan konular kapsamında seçmeli dersler ve araştırma projeleri yürütülmektedir. Ayrıca Esnek Küme Uygulamaları ve Kuantum Programlama gibi son teknoloji konuların da ders havuzuna eklenmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye’deki 209 üniversiteden 53’ü IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience / Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği) üyesidir. Bu 53 Üniversiteden biri olan İstanbul Rumeli Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerine IAESTE aracılığıyla yurtdışında staj imkânı sunmaktadır. ERASMUS ortaklığı olan Avrupa’daki çeşitli üniversiteler ile öğrenci değişimi imkânı da sunmaktadır.

 

Bilgisayar Mühendisliği eğitim dili Türkçedir. (YÖK’ün zorunlu tuttuğu) Genel İngilizce dersleri uzaktan eğitim ile verilmektedir. Genel İngilizce seviyeleri CEFR’e göre B1 olan öğrenciler, İ.R.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi altında yürütülen Kariyer İngilizcesi derslerini talep edebilmektedirler. Kariyer İngilizcesi dersleri öğrencilerin alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip edebilmesi ve yurt dışı iş imkanlarını araştırabilmesinin yolunu açar.

Çift ana dal Programı, Bilgisayar Mühendisliği alanında başarılı olan öğrencilerin aynı dereceli farklı bir programda da eğitim görmesine imkân sağlayan bir eğitim programıdır. Çift ana dal Programıyla, öğrencilerimizin iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesine olanak sağlanır. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü lisans öğretim programına kayıtlı olan öğrencimiz, üniversitemizdeki farklı bir bölümden bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayıp, yan dal programlarıyla farklı bir alanda bilgilerini arttırarak sertifika alabilirler. Çift ana dal ve yan dal imkanları ile öğrencilerimiz eğitim gördükleri dönem içerisinde kendilerini geliştirerek, yeterliliklerini diploma ve sertifikayla belgeleyebilmektedirler.

Öğrencilerimizin profesyonel iş yaşamlarında daha donanımlı olmalarını sağlamaya yönelik yaz stajı uygulaması dışında İstanbul Rumeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilen sertifika programları ile desteklenmektedir.

Sertifika Programları:

  • Temel Ofis 
  • Yazılım Uzmanlığı 
  • Arduino 
  • Oracle 
  • MSSQL Server 
  • SCM (Supply Chain Management) 
  • Proje Yönetimi 
  • Yapay Sinir Ağları 
  • Yapay Zekâ
  • Robotik 
  • Temel Web Tasarım 
  • Temel Proglamlama 
  • MATLAB 
  • Dijital Görüntü ve Video İşletme 
  • Oyun Teorisi 
  • Yapay Öğrenme (Machine Learning) 
  • Siber Güvenlik