Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü

Bölüm Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü, öğrencilerine 4 yıllık eğitim sonunda lisans diploması ile “Egzersiz ve Spor Eğitmeni/Lideri” unvanını kazandırır.

Egzersiz ve Spor Eğitmeni/Lideri ünvanı alan lisans mezunları Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı tüm birimlerde Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, eğitim dairesi, federasyonlar vb. özerk federasyonlarda Egzersiz ve Spor uzmanı olarak, sağlık alanında, sanayi alanındaki iş sektörlerinde, yerel yönetimlerde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları, Spor Bilimleri Fakültelerinde öğretim elemanı olarak istihdam edilirler. Mezunlar, lisansüstü eğitim alarak akademik kariyer yapabilmektedir. Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile mezun öğrencilerin beden eğitimi öğretmenliği yapma fırsatı da bulunmaktadır.

Rumeli Eğitim Metodundan yararlanan öğrencilerimiz yan dal ve çift ana dal imkanlarını kolaylaştıran, mesleki hayatta kazanç ve tercih edilebilirlik sağlayan ilave sertifika programlarından faydalanabilir.

Mezunlarımıza ulusal iş imkanlarının yanı sıra uluslararası alanda çalışabilmelerini sağlayacak Pratik Mesleki İngilizce Eğitimi verilmektedir. Dil ve İçerik Bütünleştirilmiş Eğitim (DİBE) metodunun uygulandığı İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde yoğun mesleki pratik yabancı dil eğitimi, seçmeli olarak ders programında mevcuttur.

Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü temelde fiziksel aktivitenin insan vücudu üzerindeki akut ve uzun dönem etkileri üzerinde çalışmaktadır. Başka bir deyişle; egzersiz ve spor bilimleri, sağlıklı insan vücudunun egzersiz esnasında ve sonrasında organizmanın nasıl bir tepki verdiği üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, fiziksel aktivitenin sağlık ve spor performansını hücresel boyutundan tüm vücuda olmak üzere nasıl desteklediği üzerine de çalışmalar yürütmektedir.

Bu bölümde öğrenim gören öğrenciler anatomi, fizyoloji, biyomekanik, kinesiyoloji, hareket ve antrenman bilimleri, sporcu sağlığı, spor yönetimi ve organizasyonu, sporda bilimsel araştırmalar gibi birçok alanda bilgi sahibi olurlar. Bölümümüzün amacı, toplum sağlığına katkıda bulunan, geleceğin ulusal ve uluslararası sporcularını yetiştirebilecek yeterlilikle olabilen, insanların yaşam kalitesini arttırmayı hedef edinen, sporun fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik boyutlarının farkında olan ve alanında bilimsel araştırmalar yapabilme becerisine sahip, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmeleri alanında uygulayabilen mezunlar yetiştirmektir. Öğrenim süresi 4 yıl olup, öğrenim dili Türkçedir. Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümünde okumak için TYT’den en az 150 puan almak ve Özel Yetenek Sınavı’nda başarılı olmak gerekmektedir.

Egzersiz ve Spor Bilimleri programı mezunları;

• Üniversitelerde okutman veya araştırma görevlisi olarak,
  • Üniversitelerin, sağlık kültür spor daire başkanlıklarında sözleşmeli olarak,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında antrenör/ yardımcı Antrenör olarak,
  • Özel kurum ve kuruluşlarda spor eğitmeni olarak,
  • Askerî okullarda ve polis okullarında eğitmen olarak,
  • Fitness&Wellness alanında egzersiz ve spor bilimleri uzmanı olarak,
  • Spor kulüplerinin çeşitli branşlarında kuvvet ve kondisyon koçu olarak,
  • Sporda performans analisti olarak ve spor masörü olarak,
  • Spor hizmetleri alanında eğitmen olarak,
  • Spor yöneticisi ve spor İşletmecisi olarak,
  • Formasyon eğitimlerinin ardından beden eğitimi ve spor öğretmeni olarak çalışabilmektedirler.

Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü öğrencileri birinci yılın sonunda kurum içinde Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan diğer bölümlere yatay geçiş yapabilir.

Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü öğrencileri yeterli başarıyı sağlamaları hâlinde fakültemizdeki diğer bölümlerin yanı sıra diğer fakültelerimizde yer alan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik ve Psikoloji bölümleri ile de çift anadal-yandal yapabilmektedirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim Merkezi ile verilen sertifika programları ile desteklenmektedir. Verilecek sertifikalar, mevzuat program güncellemelerini takip etmektedir. Sertifika programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında uluslararası alanda ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak, profesyonel iş hayatına geçiş yapar.

• Fitness Eğitmenliği ve Spor Koçluğu Eğitimi
  • Pilates Eğitmenliği ve Pilates Koçluğu Eğitimi