Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş (Ek Madde-1)

Yatay geçiş işlemleri "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde yapılır. Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Yurdumuzda ve KKTC’deki (KKTC’deki üniversitelerden sadece güz dönemi için başvuru yapılabilir.) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapabilirler. Yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapamazlar. Bu kapsamda Bahar döneminde Önlisans programları ile birlikte Lisans Bölümleri içinde yatay geçiş başvurusu kabul edilmektedir.

Başvuruda bulunmak için TIKLAYINIZ

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

• Öğrenci Belgesi
  • Transkript
  • Disiplin durumunu belirten belge (Transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.)

Kayıt İçin Gerekli Belgeler

• Öğrenci Belgesi (E-Devlet ya da İlgili Kurumdan Onaylı)
  • Transkript (E-Devlet ya da İlgili Kurumdan Onaylı)
  • ÖSYS sonuç belgesi (öğrencinin kayıt yaptırdığı yıla ait Puan Kartı ve Yerleştirme Belgesi)
  • Disiplin durumunu belirten belge (transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.)
  • Kayıtlı olunan üniversiteden alınan yatay geçişine engel bir durum olmadığına dair belge
  • Ders İçerikleri (İlgili Kurumdan Onaylı)
  • Yurtdışından yapılacak başvurular için ayrıca, öğrenim görülen yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulunca tanındığına ilişkin denklik belgesi

Kesin kaydını yaptıran öğrencilerin sundukları belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsun tespit edildiği andan itibaren Yükseköğretim Kurumu ile ilişkileri kesilir. Söz konusu öğrenciler Yükseköğretim Kurumlarından ayrılmışlarsa kendilerine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve haklarında yasal işlem yapılır.

Ön Lisans Kurumlararası Yatay Geçiş kontenjanlar için TIKLAYINIZ.

Lisans Kurumlararası Yatay Geçiş kontenjanları için TIKLAYINIZ.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Uygulama İlkeleri için TIKLAYINIZ.