Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Bölüm Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi Ulaştırma Hizmetleri Bölümü / Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı’nın puan türü TYT olup, eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz 2 yıllık eğitim sonunda ön lisans diploması Sivil Hava Ulaştırma  Meslek Elemanı unvanı alarak mezun olurlar. 

Sivil Hava Ulaştırma Meslek Elemanı unvanı alan ön lisans mezunları, Hava Yolu işletmeleri, hava kargo işletmeleri, yer hizmetleri işletmeleri, havalimanları, ikram işletmeleri, özel hava taksi taşımacılığı yapan havayolu işletmeleri, hava aracı bakım kuruluşlarının (MRO) idari birimleri ve uçak üretim şirketlerinde istihdam edilebilmektedir.

Rumeli Eğitim Metodundan yararlanan öğrencilerimiz çift anadal imkânları ile farklı bir programdan daha diploma alma hakkına sahiptirler. Ayrıca mesleki hayatta kazanç ve tercih edilebilirlik sağlamak amacıyla ilave sertifika programlarından da faydalanabilmektedirler. Kariyer İngilizcesi dersleriyle kendi alanlarına ait bilgiyi uluslararası dilde takip ederek yurt dışı iş imkânlarını değerlendirebilirler.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı, yönetim ve havacılık konularında sağlam bir temel oluşturarak, mezunlarını havacılık kariyerine hazırlamak üzere düzenlenmiş kapsamlı bir ders programına sahiptir. Verilen operasyonel eğitimler sayesinde öğrenciler; liderlik, yönetim, yaratıcılık vasıflarına sahip, iletişim, grup çalışması, problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri gelişmiş, bilişim teknolojilerini en iyi düzeyde kullanabilen, yaşam boyu öğrenmeye açık ve kendilerini sürekli yenileyen, pozitif emniyet kültürü bilincine sahip bireyler olarak yetiştirilmektedir. Üniversitemizin, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programının temel hedefi, ilgili sektörde faaliyet gösteren tüm firma ve işletmelerin yönetici ve çalışanlarını öğrencilerle buluşturarak aynı zamanda teorik derslerin uygulamasını da yansıtabilmektir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ön lisans programında öncelikli olarak Temel Harekat, Yer Hizmetleri Yönetimine Giriş, Havacılıkta Emniyet Yönetimi Sistemleri, Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları, Yolcu Hizmetleri, Havacılıkta Kalite Yönetimi, Havacılık Güvenliği dersleri verilmektedir. Ayrıca program müfredatı ile öğrencilere havacılık temelli işletme bakış açısı da kazandırılmaktır. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programında ders veren öğretim görevlilerinin tamamı, uluslararası yeterlilik sertifikalarına ve sektör tecrübesine sahip kişilerden oluşmaktadır.

 

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı, 2 yıllık eğitim süresini kapsayan önlisans programıdır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı yönetim ve havacılık konularında sağlam bir temel oluşturarak, mezunlarını havacılık kariyerine hazırlamak üzere düzenlenmiş kapsamlı bir ders programına sahiptir. Verilen operasyonel eğitimler sayesinde öğrenciler; liderlik, yönetim, yaratıcılık vasıflarına sahip, iletişim, grup çalışması, problem çözme ve eleştirel düşünme becerileri gelişmiş, bilişim teknolojilerini en iyi düzeyde kullanabilen, yaşam boyu öğrenmeye açık ve kendilerini sürekli yenileyen bireyler olarak yetiştirilmektedir. Üniversitemiz, özellikle uygulamalı bilimler alanında eğitim verilmesini amaçlamaktadır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programı da bu alanlar arasındadır.

Üniversitemizin, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programının temel hedefi, sektördeki havayolu ve hava kargo işletmeleri ile yer hizmetleri işletmelerini öğrencilerle buluşturup, teorik dersleri uygulama alanına kavuşturabilmektir. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği önlisans programında, işletme yönetimi, yer hizmetleri yönetimi, havacılık emniyeti, hava ulaştırma ekonomisi, havacılıkta risk ve kriz yönetimi programın temel teknik dersler arasındadır. Ayrıca müfredat ile öğrencilere havacılık temelli işletme bakış açısı da kazandırılmaktır. Programda ders veren öğretin görevlilerinin tamamı uluslararası yeterlilik sertifikalarına ve sektör tecrübesine sahiptir. Bu sayede, havacılık alanındaki pratik ve teorik kabiliyetler, öğrencilerimize kazandırılır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programında okuyan tüm öğrenciler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) staj modülüne girerek kayıt olmaları sonrasında, programların staj eşleştirmeleri ulusal olarak tek yetkili olan SHGM tarafından kendi sistemleri üzerinden yapılmaktadır.

Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydı bulunmamak, mesleği ve/ya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden rapor alınması istenmektedir (işitme kaybı/eksikliği, renk körlüğü, görme kaybı/eksikliği vb. olmadığına dair). Havacılık sektörü hızlı bir şekilde büyüdüğü için sektörün taleplerine uygun, takım çalışmasına yatkın, yolcu memnuniyetini ön planda tutan, etkin iletişim becerisine sahip, havacılık emniyet bilincini ön planda tutan bireylere ihtiyaç duymaktadır. Öğrenciler özellikle Havacılık İngilizcesine hakim olmalı ve teorik bilginin üstüne uygulama kısmını eklemelidir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programındaki öğrencilerimiz çift anadal programıyla ilgili yönetmelik uyarınca gerekli şartları sağlayarak, tercih edebileceği bölümlerde iki farklı alanda ön lisans diploması alma hakkına sahiptir. Çift anadal imkânları ile öğrencilerimiz, eğitim gördükleri dönem içerisinde kendilerini geliştirerek, yeterliliklerini diploma ile belgeleyebilmektedirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı ön lisans eğitimini başarı ile tamamlamayan öğrenciler, üniversitemizin uzman akademik kadrosundan almış oldukları eğitim sonrasında Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile dönem uzatmadan;

  • Havacılık İşletmeciliği
  • İşletme
  • Lojistik Yönetimi
  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Ulaştırma ve Lojistik

Uluslararası Lojistik bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayabilmektedir.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilen sertifika programları ile desteklenmektedir.

Verilecek sertifikalar, mevzuat güncellemelerin takip etmektedir.
Sertifika programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında uluslararası alanda ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak,
Profesyonel iş hayatına geçiş yapar.

  • Havacılıkta İnsan Faktörleri
  • Havacılık Güvenliği
  • AS9100 Havacılık Kalite Yönetim Sistemi
  • Havacılık Psikolojisi
  • Havacılık İngilizcesi
  • Etkili İletişim
  • Havacılıkta Emniyet Yönetim Sistemleri
  • Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları