Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü

Bölüm Hakkında

İstanbul Rumeli Üniversitesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü öğrencilerine 4 yıllık eğitim sonunda lisans diploması ile “Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitmeni/Uzmanı” unvanı kazandırır.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitmeni/Uzmanı unvanı alan lisans mezunları; ulusal ve uluslararası alanda devlet ve özel sektörde engelliler beden eğitimi ve spor eğitmenliği ve uzmanlık alanlarında antrenörlük yapma imkânları bulmaktadır. Farklı engel tanılarına sahip bireylere yönelik sağlıklı yaşam uzmanı olarak görev yapabilirler. Seçmeli uzmanlık dalı olarak seçtikleri spor branşının bağlı olduğu federasyondan ikinci kademe antrenörlük belgesi alır ve uzmanlık branşında antrenör olarak görev yapabilirler. Rehabilitasyon merkezleri ve engelli bireylere eğitim veren diğer kurumlarda beden eğitimi ve spor uzmanı olarak görev yapabilirler. Ayrıca bölüm mezunlarından, Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puanı alanlar, kamu kurumlarında da istihdam edilebileceklerdir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar gerekli koşulları sağlamaları halinde (ALES, YDS, TOEFL gibi merkezi sınavlardan gerekli puanları almaları, sektör deneyimine sahip olmaları) herhangi bir üniversitenin alanlarıyla ilgili bir programında öğretim elemanı olarak çalışabileceklerdir. Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile mezun öğrencilerin beden eğitimi öğretmenliği yapma fırsatı da bulunmaktadır.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Engelliler İçin Egzersiz ve Spor bölümü öğrencilerine 4 yıllık eğitimlerini tamamlayıp mezun olduklarında tercih edilebilirliklerini artıracak Rumeli Eğitim Metodu uygulanmaktadır.

Rumeli Eğitim Metodundan yararlanan öğrencilerimiz yan dal ve çift ana dal imkanlarını kolaylaştıran, mesleki hayatta kazanç ve tercih edilebilirlik sağlayan ilave sertifika programlarından faydalanabilir.

Mezunlarımıza ulusal iş imkanlarının yanı sıra uluslararası alanda çalışabilmelerini sağlayacak Pratik Mesleki İngilizce Eğitimi verilmektedir. Dil ve İçerik Bütünleştirilmiş Eğitim (DİBE) metodunun uygulandığı İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde yoğun mesleki pratik yabancı dil eğitimi, seçmeli olarak ders programında mevcuttur.

 

Bölümümüz, bireylerin özel gereksinimlerini dikkate alarak egzersiz programları hazırlayabilen, motor beceri, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, etik kurallar çerçevesinde her yaştaki ve engel grubundaki bireylerin yaşam becerilerini kolaylaştırmayı ilke edinmiş ve kendini sürekli geliştirmeyi hedefleyen nitelikli egzersiz ve spor uzmanları yetiştirmeyi amaçlar.  Yaşam boyu egzersiz ve spor anlayışını benimseyen, toplumun ihtiyaçlarını önemseyen, kendisine ve çevresine saygılı bireyler yetiştirerek özel gereksinime sahip bireylerin egzersiz ve spor yoluyla sosyalleşmelerine olanak sağlamanın yanı sıra; engelli sporunun geniş kitlelere yayılmasını amaç edinmiş, toplumda özel gruplara yönelik farkındalık ve olumlu tutum değişikliğini destekleyecek donanıma sahip nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrenim süresi 4 yıl olup, öğrenim dili Türkçedir. Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümünde okumak için TYT’den en az 150 puan almak ve Özel Yetenek Sınavı’nda başarılı olmak gerekmektedir.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümünden mezun olan öğrenciler;

  • Farklı engel tanılarına sahip bireylere yönelik sağlıklı yaşam uzmanı olarak,
  • Uzmanlık dalı olarak seçtikleri spor branşının bağlı olduğu federasyondan 2. kademe antrenörlük belgesi alıp uzmanlık branşında antrenör olarak,
  • Rehabilitasyon merkezleri ve engelli bireylere eğitim veren diğer kurumlarda beden eğitimi ve spor uzmanı olarak,
  • Pedagojik formasyon sertifikası alıp MEB’e bağlı okullarda beden eğitimi ve spor öğretmeni olarak,
  • Spor Bilimleri ile ilgili alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimi yaparak gerekli koşulları yerine getirip üniversitelerde akademik kadroda görev alabilirler.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü öğrencileri birinci yılın sonunda kurum içinde Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan diğer bölümlere yatay geçiş yapabilir. 

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü öğrencileri yeterli başarıyı sağlamaları hâlinde fakültemizdeki diğer bölümlerin yanı sıra diğer fakültelerimizde yer alan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik ve Psikoloji bölümleri ile de çift anadal-yandal yapabilmektedirler.

İstanbul Rumeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü öğrencileri, eğitim süresi boyunca Sürekli Eğitim Merkezi ile verilen sertifika programları ile desteklenmektedir. Verilecek sertifikalar, mevzuat program güncellemelerini takip etmektedir. Sertifika programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, mezuniyet aşamasında uluslararası alanda ihtiyaç duyulan donanıma sahip olarak, profesyonel iş hayatına geçiş yapar.

  • Fitness Eğitmenliği ve Spor Koçluğu Eğitimi
  • Pilates Eğitmenliği ve Pilates Koçluğu Eğitimi
  • Spor ve Performans Koçluğu
  • Zumba Eğitimi
  • Spora Geri Dönüş ve Medikal Egzersiz 1. Seviye Sertifika Programı
  • Grup Egzersizi Sertifika Programı
  • Fonksiyonel Antrenman Sertifika Programı
  • Sporda Fonksiyonel Testler ve Ölçme Teknikleri Sertifika Programı
  • Kişiye Özel Sağlıklı ve Zindelikli Yaşam Eğitmenliği
  • Uygulamalı Spor Psikolojisi Sertifika Programı
  • Personal Trainer (Kişisel Antrenörlük) Sertifika Programı