Üniversitemizde, “Çölyak Hastalarında Beslenme” Konulu Panel Düzenlendi.

28 Şub 2019 Perşembe 13:46

İstanbul Rumeli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen “Çölyak Hastalarında Beslenme” konulu Farkındalık Etkinliğine,  Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Tamer DODURKA, Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa KARA, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hüsnü GÜNDÜZ ve öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleşti.

Hastalığın günümüzde tek etkin tedavi yönteminin yaşam boyu glutensiz diyet tedavisi olduğunu vurgulayan Arş. Gör. Gözde GÜRSOY, “Ülkemiz ve dünya genelinde çölyak hastalığı farkındalığının artırılması, toplu beslenme hizmeti verilen her alanda glutensiz besin seçeneklerinin bulunması çölyaklı bireyler için son derece önemli. Ev dışında yemek yemek onlar için sandığımızdan daha zor olabiliyor” dedi. Çölyaklı bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı birtakım fizyolojik ve psikolojik güçlükler tartışıldı. Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrencilerimize glutensiz diyet tedavisinin içeriği, tüketilen ve tüketilmemesi gereken besinler, glutensiz diyette besin çeşitliliğin ve diyet kalitesinin arttırılması amacıyla yapılması gerekenler anlatıldı.

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül GÜLCÜ “Çölyak aslında bir hastalık değil, yaşam biçimidir.” dedi ve glutensiz diyetin bu yaşamın merkezinde olması gerektiğini belirtti. Dernek olarak çölyak farkındalığının arttırılması amacıyla gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verildi ve üniversitelerin bu kapsamda verecekleri desteklerin son derece önemli olduğunu ifade etti.