İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Araştırma ve Uygulama Merkezi (RUPAM) çatısı altında yayın hayatına başlayan "Rupamla Güneşe Doğru" programı, "Timsal Karabekir ile Güneşe Doğru" başlıklı etkinliği ile 24 Mayıs 14.00-15.00 saatleri arasında YouTube ve ZOOM üzerinden eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
Program, Doç. Dr. Süleyman Özmen’in konuşmaları ile başladı. Özmen, programın isminin nereden doğduğunu açıkladıktan sonra "Tarihte Bugün" başlığı altında Türkiye’de o gün gerçekleşen haberler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ardından, Kazım Karabekir hakkında bilgiler vererek, onun sözlerinden alıntılarla programa giriş yaptı. Türk İstiklal Harbi'nden bahseden Özmen, Fevzi Çakmak ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle anlatımına devam etti ve konuşmasını tamamladı.
Programın ikinci bölümünde Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir’in çocukluğunu ve askeri hayatına geçiş sürecini, Kuleli Askeri Lisesi döneminden itibaren anlattı. Balkanlar dönemini ele alan Karabekir, babasının “Hür öl, esareti yaşama” sözü ile o dönemdeki esareti vurguladı.
Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir’in İstanbul’a dönüşünde gördüklerini paylaşarak şunları söyledi: "Dünyada tek kalsam, tek dağ başı mezar oluncaya kadar çarpışacağım." Bu yemini ettikten sonra, "Artık bu toplar, tüfekler, gemiler gözümde bostan korkuluğu gibi hiçbir değeri kalmamıştır." dedi. Ayrıca, babasının İstanbul’a geldiğinde gerçekleştirdiği önemli ziyaretler arasında Harbiye Nazırı Abdullah Paşa ve Mustafa Kemal Paşa’nın Konağına gittiğini ve oradaki ziyaretlerle ilgili bilgileri aktardı.
Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanı simgeleyen ve "İlk Beşler" olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kâzım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele hakkında da önemli bilgiler veren Karabekir, babasının hayatı ekseninde Osmanlı Devleti’nin son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti tarihine damga vuran olayları anlattı.
General Harbord'un Erzurum’a gelerek sözde Ermeni Soykırımı iddiaları ile ilgili rapor hazırladığını ifade eden Timsal Karabekir, Harbord’un yazdığı raporda Ermenilere yönelik herhangi bir soykırım olmadığını belgeleriyle Amerikan Senatosu’na sunduğunu belirtti. Konuşmasını, Kazım Karabekir’in albümünden seçilen özel fotoğraflar eşliğinde önemli bilgiler vererek tamamladı.