Silivri Afetlere Hazır mı? Temalı 12 Kasım Afete Hazırlık Günü Programı Gerçekleştirildi

12 Kas, 2024
“Silivri Afetlere Hazır mı?” Temalı 12 Kasım Afete Hazırlık Günü Programı Gerçekleştirildi

1999 yılının kasım ayında yaşadığımız Düzce Depremi, yıkıcı etkileriyle hafızalarımıza kazınmış, ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olmuştur. Bu depremde, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş, pek çok insanımız evsiz kalmış ve büyük maddi kayıplar yaşanmıştır. 12 Kasım Afete Hazırlık Günü çerçevesinde Düzce Depremi’nin 25. yıl dönümünde “Silivri Afete Hazır Mı?” temalı program İstanbul Rumeli Üniversitesi Mehmet Balcı Yerleşkesinde gerçekleştirildi.  Program, Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi, İstanbul Rumeli Üniversitesi, AFAD ve Kızılay iş birliği ile düzenlendi.

Silivri Kaymakamı Sayın Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Sayın Bora Balcıoğlu, Mütevelli Heyet Üyesi Sayın Sadun Yavuz, Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mustafa Kara, AFAD İl Müdürü Prof. Dr. Sayın Haluk Özener, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Fatih Yavuz, Türk Kızılay Silivri Şube Başkanı Sayın Emrah Aydın, Silivri Belediyesi Afet İşleri Müdürü Sayın Uğur Tozlu, Rektör Yardımcımız ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Acil Afet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sayın Ayşe Yiğit Şakar ile dekanlarımız, müdürlerimiz, öğretim elemanlarımız ve çok sayıda öğrencimizin katılım sağladığı program; açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Dr. Öğretim Üyesi Ayşe TANŞU’nun moderatörlüğünde gerçekleşen soru-cevap oturumunda, üniversitemiz öğrencileri afet yönetimi konusundaki merak ettikleri soruları; programa konuşmacı olarak katılan değerli konuklarımız; Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kara, AFAD İl Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kızılay Silivri Şube Başkanı Sayın Emrah AYDIN ve Afet İşleri Müdürü Uğur Tozlu'ya yöneltti.  Alınan yanıtlarla birlikte; “deprem farkındalığı” oluşması, kişisel sorumlulukların önemi, deprem öncesi alınması gereken önlemler, deprem esnasında yapılacaklar ve deprem sonrası çalışmaları ile eğitimin önemi bir kez daha vurgulandı.

Programın devamında, AFAD gönüllüsü eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimize sertifikaları teslim edilirken; “Afet Farkındalığı” çerçevesinde Silivri ilçesinde önemli çalışmalar yapan; Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, İl Afet Müdürlüğü ve Kızılay’a teşekkürlerimizi iletmek üzere plaketler takdim edildi. 

Programın sonunda, katılımcılar Deprem Simülatör Tırı'na geçerek deprem tatbikatına katıldılar. Bu uygulama, katılımcılara deprem anında alınması gereken "çök, kapan, tutun" önlemlerini deneyimleme fırsatı sundu.
Deprem Bölgesi olarak kabul edilen ülkemiz topraklarında; yaşadığımız büyük depremlerle edindiğimiz tecrübelere dayanarak, aynı acıları tekrar yaşamamak üzere bilinçlenmek, gereken önlemleri almak, bireysel farkındalıkların oluşumuna katkı sunmak, afet öncesi, esnası ve sonrasında konuya dair sorumlulukları yerine getirmek için bu tür çalışmaların devam etmesi önem taşımaktadır.