İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin ev sahipliği ve sivil toplum kuruluşlarından TASAV, İLESAM ve GLADER iş birlikleriyle düzenlenen “Ölümünün 100. Yılında Ziya Gökalp’i Anmak ve Anlamak” konulu panel gerçekleştirildi.
Panele, Mütevelli Heyet Üyesi Sadun Yavuz, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kara, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çetin, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mucip Gökçen ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri katılım sağladı.
Açılış konuşmaları için ilk olarak Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeki Anıt, ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kara sahneye davet edildi. Kara, Ziya Gökalp’in Türkçenin ve Türk kimliğinin oluşmasında çok önemli katkılar sağlayan bir düşünür ve bilim insanı olduğunu ifade etti. Anıt ise Ziya Gökalp’in Türkiye Cumhuriyeti’ne olan katkılarını vurguladı.
“Ölümünün 100. Yılında Büyük Düşünür Ziya Gökalp’i Anmak ve Anlamak” konulu panel Türkiye genelinden katılımcı akademisyenler eşliğinde toplam üç oturumda gerçekleştirildi.
Oturum başkanlığını İstanbul Rumeli Üniversitesi İİSBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Mucip Gökçen’in üstlendiği ilk oturumda, "Türk Toplumunun Milletleşmesi Sürecinde Ziya Gökalp, Ziyaeddin F. Fındıkoğlu ve Hilmi Z. Ülken Çizgisi" konulu bir konuşma gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan, Türk toplumunun milletleşme sürecinde bu üç önemli düşünürün katkılarını detaylı bir şekilde açıkladı.
Oturum başkanlığını Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen’in üstlendiği ikinci oturumda, üç değerli panelist yer aldı. İlk olarak, "Ziya Gökalp'in Aydın ve Türk Aydın Üzerine Yaklaşımları" konusunu ele alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Talas, Gökalp'in aydın kavramına dair görüşlerini açıkladı. Ardından, "Ziya Gökalp'in Din Anlayışı" başlıklı konuşmasıyla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin, Gökalp'in din anlayışının özünü ve etkilerini tartıştı. Son olarak, İstanbul Rumeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Zeki Anıt, "Türkiye'nin Sosyoloji ile Tanışmasında Ziya Gökalp'in Yeri ve Önemi" konusunu işleyerek, Gökalp'in sosyolojinin gelişimine katkılarını değerlendirdi.
Oturum başkanlığını İstanbul Rumeli Üniversitesi RUPAM Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özmen'in üstlendiği son oturumda, üç önemli panelist yer aldı. İlk olarak, "Ziya Gökalp'in İktisadi Düşünceleri ve Türk Dünyasına Etkileri" konusunu ele alan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Gökalp'in iktisadi perspektifini ve bu perspektifin Türk dünyasındaki yansımalarını tartıştı.
Ardından, "Ziya Gökalp'in Turan Ülkesi İdealinin Günümüze Yansıması" başlıklı konuşmasıyla İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Ömer Kul, Gökalp'in Turan idealinin günümüzdeki önemine ve etkilerine değindi. Son olarak, Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Bozkurt Çelik, "Ziya Gökalp'in Düşünce Dünyasında Milli Kimlik ve Milliyetçilik" konusunu işledi. Son olarak Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Çetin’in genel değerlendirmesinin ve kapanış konuşmasının ardından katkı sağlayan tüm katılımcılara plaket ve teşekkür belgeleri takdim edildi.
Ölümünün 100. yılında, Türk düşünce hayatının önde gelen isimlerinden, milli şuurun mimarı ve büyük düşünür Ziya Gökalp’i derin bir saygı ve minnetle anıyoruz.