İstanbul Rumeli Üniversitesi RUPAM tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen “19 Mayıs’ta, 19 Konu, 19 Söyleşi” programı, 5 gün boyunca ZOOM ve YouTube üzerinden eşzamanlı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Programın ilk gününde, Doç. Dr. Süleyman Özmen’in, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının önemine vurgu yaptığı açılış konuşmasının ardından “Zafere Yolculuk” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını anlatarak Nutuk’tan alıntılara yer verdi. Öğr. Gör. Murat Alper Güven, “Adalet Mülkün Temelidir” konulu sunumunda, bu cümlenin doğuşundan ve hukuk teriminin temellerinden bahsetti. 19 Mayıs’ın önemine vurgu yaparak, Atatürk’ün gençlere bıraktığı tam bağımsız ve tarafsız hukuk devletinin korunmasının gençliğin elinde olduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Aylin Türksever Tetiker, “Ne Mutlu Türküm Diyene” konulu sunumunda, Türklerin genetik tarihinden ve kökenlerinden bahsederek, bu konuda çeşitli araştırma yöntemlerinden örnekler verdi. Türklerin genetik benzerliğe sahip olduğu Avrupa ülkelerini anlatarak sunumunu tamamladı.
Programın ikinci gününde, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gündoğdu, “Sağlam Kafa, Sağlam Vücutta” konulu sunumunda sporun tarihi ve ata sporlarımız olan okçuluk ve güreşin tekkelerin ortaya çıkışını anlattı. Atatürk’ün spora verdiği önemi vurguladı.Öğr. Gör. Dr. Emrah Özdemir, “Zeki, Çevik ve Ahlaklı” konulu sunumunda, Atatürk’ün spor için söylediği sözlerden alıntılar yaptı ve spora verdiği önemi anlattı.Öğr. Gör. Fahri Eryılmaz, “Yorulmamak Üzere Yürümeye Başla” konulu sunumunda, bağımsızlığın nasıl korunacağı ve geliştirileceği hakkında bilgiler verdi.Öğr. Gör. Oğulcan Usuflu, “Zafer Benimdir” konulu sunumunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinden alıntılarla günün anlam ve önemine vurgu yaptı.
Programın üçüncü gününde, Öğr. Gör. Gamze Yetgin, “Bundan Sonra Adın Mustafa Kemal” konulu sunumunda, Mustafa adının verilme hikayesinden bahsetti. Emre Hasan Çepni, “Ey Yükselen Yeni Nesil” konulu sunumunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim hayatından ve eğitime verdiği önemi anlattı. Furkan İlhan, “Bütün Ümidim Gençliktir” konulu sunumunda, Atatürk’ün gençlikle ilgili sözlerinden bahsederek günümüz milli sporcularına teşekkür etti.
Kemal Karaçuka, “19 Yaşında Mustafa Kemal” konulu sunumunda, Atatürk’ün ailesi ve eğitim hayatından bahsetti.
Programın dördüncü gününde, Öğr. Gör. Zeki Anıt, “Türk Milletinin Harsı” konulu sunumunda, Türk kültürünün tanımı, kültür, din ve dilin önemini anlattı.Dr. Öğr. Üyesi Kemal Hakan Tekin, “Bir Milletin Hayat Damarı” konulu konuşmasında, Atatürk’ün sanata verdiği önemden ve Türk sanatının bugünkü durumuna yaptığı katkılardan bahsetti.Öğr. Gör. Dila Evliyaoğlu Yiğit, “Gelişimin Simgesi Cumhuriyet Mimarisi” konulu sunumunda, Atatürk’ün kentleşmeye verdiği önemi ve Cumhuriyet Dönemi mimarisinden bahsetti. Öğr. Gör. Sevcan Battal, “Çadırdan Sofraya Türk Mutfağı” konulu sunumunda, Türk mutfağının tarihini anlatarak çeşitli dönemlerdeki mutfak kültürünü açıkladı.
Programın beşinci gününde, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Yüksel Çendek, “Ey Kahraman Türk Kadını” konulu sunumunda, milli mücadele döneminde kadınların katkılarını örneklerle anlattı.Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tanşu, “Sağlıklı Gençlik Güçlü Gelecek” konulu sunumunda, Atatürk’ün sağlığa verdiği önemden ve gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti. Öğr. Gör. Şebnem Tamer, “Cumhuriyet Kanatları” konulu sunumunda, Sakarya Savaşı ve ilk uçak fabrikası Kayseri Tayyare Fabrikası hakkında bilgiler verdi.Öğr. Gör. Serap Daş, “İstikbal Göklerdedir” konulu sunumunda, Atatürk’ün havacılık alanındaki çalışmalarını ve havacılığa verdiği önemi anlattı.
Söyleşi programının sonunda, üniversitemize bu özel gün için gelen Milli boksör Asad Aghayev, başarılarını ve spor tutkusunu paylaşarak gençlere ilham verici bir konuşma yaptı. Aghayev, başarıya giden yolda karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğini anlattı. Genç sporculara yönelik tavsiyelerde bulunarak azim, disiplin ve kararlılığın önemini vurguladı. Beş gün süren söyleşi programının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Aghayev, gençlerin hayallerini gerçekleştirmeleri için motivasyon sağladı ve sporun hayatlarında nasıl dönüştürücü bir rol oynayabileceğine dikkat çekti.
“19 Mayıs’ta, 19 Konu, 19 Söyleşi” programı, gençlerimize ilham kaynağı oldu ve Atatürk’ün izinde ilerlemenin önemini bir kez daha vurguladı. İstanbul Rumeli Üniversitesi RUPAM olarak bu anlamlı etkinliği gerçekleştirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.