Bulgaristan Zlatograd'da 11.Uluslararası Balkan Halkları Gastronomi Ve Kültür Festivali'ne Katıldık.

25 Eki 2019 Cuma 06:23

REKTÖRÜMÜZ VE ÖĞRENCİLERİMİZLE BİRLİKTE BULGARİSTAN ZLATOGRAD’DA 11. ULUSLARARASI BALKAN HALKLARI GASTRONOMİ VE KÜLTÜR FESTİVALİ’NE KATILDIK

Söz konusu festivalde ayrıca İstanbul Rumeli Üniversitesi, Varna Free Üniversitesi ve Zlatograd (Darıköy) Belediyesi işbirliğiyle “1. Balkan Halklarının Mutfak Geleneklerini ve Folklorunu Koruma" başlıklı Uluslararası Konferans düzenlendi.

18-19 Ekim 2019 tarihleri arasında Güney Bulgaristan’da Rodop Sıradağları arasında yer alan tarihi bir kent olan Zlatograd'da Varna Free Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin ana paydaşlığında düzenlenen etkinliğe; İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer DODURKA, İstanbul Rumeli Üniversitesi Küresel Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (RUPAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman ÖZMEN ve öğrencilerimiz katıldı.

Zlatograd Etnografya Müzesi’nde düzenlenen konferansın açılışında Varna Free Üniversitesi Rektörü. Prof. HRİSTOV ayrıca; “Bu konferansın düzenlenmesini bizim kardeş Üniversite olarak kabul ettiğimiz İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin Rektörü değerli arkadaşım Prof. Dr. Tamer DODURKA’nın vermiş olduğu ilham neticesinde hayata geçirildiğini” özellikle vurguladı.

Ayrıca konferansta: İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencilerinden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi Yusuf Koray KIRIŞOĞLU ve Uluslararası İlişkiler 3. sınıf öğrencisi Mert BİLECEN; “Rumeli Yemek Kültürüyle Anadolu Yemek Kültürünün Karşılaştırılması” başlıklı bildirilerini sundular. Dr. Öğr. Üyesi Süleyman ÖZMEN kapanışta yapmış olduğu konuşmada; “Bu etkinliğin Rumeli halklarının kültürel miraslarında ne çok ortak nokta olduğunu gözler önüne serdiğini ve bu tür etkinliklerin ileride daha geniş katılımlarla yapılmasının bölgesel barışa büyük katkı sağlayacağına yürekten inandığını” ifade etti.

Etkinliğin ikinci gününde Türk, Bulgar, Sırp, Yunan, Boşnak ve diğer Balkan halklarının mutfakları tanıtıldı. Balkan halklarına ait folklor, ezgi ve yerel müziklerden gün boyunca birbirinden güzel örnekler sunuldu. Festivalde yer alan birçok sanatçıya ilave olarak söz konusu etkinliğe ayrıca Bulgaristan’ın ünlü ses sanatçısı Slavka Kalcheva’da katıldı.