İstanbul Rumeli Üniversitesi Kadıköy Uygulama ve Araştırma Yerleşkesi’nde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından düzenlenen “Diyetisyen Gözüyle Fenilketonürili Yaşam” konulu etkinlik gerçekleştirildi.
Etkinliğe konuk olarak katılan Uzm. Diyetisyen Zelal Tandoğan, Fenilketonüri hastalığının önemini vurgulayarak, öğrencilere hastalığın detaylarını aktardı. Kendisinin de Fenilketonürili bir hasta olması nedeniyle yaşadığı zorlukları paylaşan Tandoğan, katılımcılara paha biçilmez bilgiler sundu. Tandoğan, Türkiye'de bu durumda olan iki diyetisyenden biri olarak öne çıkmaktadır.
Fenilketonüri hastalığında, bir protein yapıtaşı olan fenilalanin, karaciğerdeki fenilalanin hidroksilaz enziminin eksik çalışması veya hiç çalışmaması sonucu kanda birikmekte ve beyinde geri dönüşümsüz hasar bırakmaktadır. Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın her ikisinin de taşıyıcı veya hasta olması gerekmektedir. Çekinik gen özelliği ile nesilden nesile aktarıldığı için, akraba evliliği yapan ailelerin çocuklarında görülme riski daha yüksektir.
Fenilketonüri hastalarının yüksek miktarda fenilalanin içeren et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve tavuk gibi protein kaynaklarını, yağlı tohumları, normal ekmek ve unları, kurubaklagilleri ve aspartam içeren besinleri tüketmeleri yasaktır. Diyetisyen Tandoğan, bu kısıtlı beslenme programının zorluklarını ve yasaklı besinlerin tatlarını bilmediğini ifade ederek, hastalığın ömür boyu süreceğini belirtti. Tanı testlerinin muhakkak yapılması ve diyete uyulması ile tedavinin mümkün olduğunu bir kez daha vurguladı.
Etkinlik, Fenilketonüri hastalığı hakkında farkındalığın artmasına ve öğrencilerin bu konuda bilgi sahibi olmasına önemli katkı sağladı.