İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ'NDE GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON SEMİNERİ DÜZENLENDİ

İstanbul Rumeli Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr.-Ing. Ahmet CAN’ın açılış konuşmasıyla başlayan Girişimcilik ve İnovasyon seminer programı Endüstri Mühendisliği Öğr. Gör. Remzi Durmuş’un sunumuyla devam etti.

Durmuş; Girişimcilik kavramı Endüstri 4.0 ile birlikte değişecek. Gelişen teknolojiler pazarın tüketim şekillerini, ürün ve hizmetten beklenilen faydayı, ürün ve hizmetin tedarik şeklini etkilemektedir. Değişimi hayatımızın her alanında hissedeceğiz. Örneğin bugün Endüstriyel sektördeki mesleklerin bir milyon sekiz yüz bini on yıl içinde olmayacak yerine iki milyon üç yüz bin meslek gelecek.

Teknolojiye bakış açımızda değişecek. Nasıl ki, soysal medya, sosyal kültürel yaşantımızı, ekonomik ilişkilerimizi değiştirdiyse, yakın gelecekte daha fazla duyacağımız; robot, algoritma, yapay zeka, bitcoin, nesnelerin interneti de hayatımızı derinden değiştirecek.

Gelecekte üretim sistemleri de değişecek. Karanlık fabrika kavramı hayatımıza girecek. Yani büyük oranda insansız ve 24 saat çalışan fabrikalar. Nitekim Çin’de kurulan cep telefonu modülleri üreten bir fabrika, kurduğu sistemle, çalışan işçi sayısını 650  kişiden 60 kişiye indirmiştir. Üretimdeki hata oranı ise %25’ten %5’e inmiştir. Peki, bu karanlık fabrikaların insan unsuru neresinde? Robotların planlanması, bakımı, işleyişi, yazılımsal yeterliliği esaslarında insan gücü devreye girecek. Ayrıca karanlık fabrikalar, programlama ve yüksek otomasyon bilgisine sahip çalışanlar tarafından yapılacaktır.

Program soru- cevaplar ile sona erdi.

28 Şubat 2019