15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Bildirisi

15 Temmuz 2016 Kalkışması

15 Temmuz 2016 günü üzülerek ifade etmek isteriz ki,  Türkiye en karanlık gecelerden birini yaşamıştır. 15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ örgütüne mensup bir grup asker ve sivil, Türkiye’nin milli birlik ve beraberliğini hedef alarak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve bir dikta rejimi kurmak üzere ihtilale teşebbüs etmiştir. O gece, çok sayıda FETÖ’cü asker, askeri uçak ve helikopter, tank, zırhlı araç, gemi ve farklı silahlar kullanarak darbe teşebbüsünü gerçekleştirmek istemişlerdir.

15 Temmuz akşamı darbeciler tarafından, Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmi internet sitesi ve TRT’de yayınlatılan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklanmıştır.

İstanbul ‘da o zamanki adı Boğaziçi olan 15 Temmuz şehitler köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprüsü jandarma tarafından kapatılmış, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi, İçinde Meclis Başkanı ve tüm siyasi partilere mensup çok sayıda Milletvekilinin olduğu ve darbe girişimi konusunun görüşüldüğü bir ortamda, ihtilal teşebbüsünde bulunan hain örgüt mensupları tarafından savaş uçakları ile bombalanmıştır. Meclise yapılan bombalama saldırısı 4 defa tekrar edilmiştir. Ayni zaman içinde Ankara Beş Tepede bulunan Cumhurbaşkanlığı külliyesi de işgal edilmek istenmişse de, koruma görevlilerinin şiddetle karşı koymaları sonucu bu girişim başarısız olmuştur.

Genelkurmay Başkanlığı hain darbeciler tarafından basılmış, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları rehin alınmış ve Genelkurmay Başkanına silah zoruyla darbe bildirisi imzalatılmak istenmiştir.

TRT darbeciler tarafından işgal edilmiş ve darbeci askerlerin bildirisi canlı yayında okutulmuştur. Ayni anlarda daha bir kısım televizyonlarda da yayınlar engellenmeye çalışılmıştır.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a suikast planlayan hain darbeciler, Sayın Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı oteli basmışlar ve maalesef bu baskında biri Sayın Cumhurbaşkanın koruması olan iki polisimizi şehit etmişlerdir.

Ankara Gölbaşında bulunan Emniyet Teşkilatına ait Özel Hareket Merkezi hain darbeciler tarafından bombalanmış, 51’i özel Harekât Polisi olmak üzere 56 kişi şehit olmuştur.

Darbe süreci içinde ve askeri hareketlilik esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN canlı yayınına görüntülü telefon görüşmesi ile katılarak, darbenin Türk Silahlı Kuvvetler tarafından yapılmadığını belirterek, tüm halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara, köprülere ve hava limanlarına çıkmaya davet etmiştir. Bu çağrının ardından Türkiye’nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlenmiş ve bütün camilerde Diyanet İşleri Başkanının emriyle sala okutulmuştur.

Fetullahçı terör örgütü mensubu olduğu anlaşılan askerler tarafından yapılmaya çalışılan hain darbe girişimi, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız,  Türkiye Büyük Millet Meclisi, demokratik rejime bağlı vatansever Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatımızın demokrasi ve hukukun yanında yer alması ve halkımızın ölümü göze alarak karşı çıkması ve tanklara karşı direnç göstermesi ile başarısız olmuştur.

Şüphe yoktur ki, FETÖ taraftarlarınca darbe teşebbüsü kalkışmanın başarısız kalmasında, en büyük etken, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın halkı sokaklara ve meydanlara davet etmesidir. Türk vatandaşları bu davete, şehit olma pahasına büyük oranda icabet etmiştir. Tankların önüne yatmış ve üstüne çıkmışlardır. Nitekim kalkışmanın sonuçsuz kalması için, vatandaşlarımız tarafından yapılan bu mücadelede 250 kişiden fazla şehidimiz olmuştur.

15 Temmuz karanlık gecesi aydınlığa çevrilmemiş olsaydı, ülkemizin demokraside, sosyal yaşantısında, ekonomide ve daha birçok alanda sağlamış olduğu kazanımlar heba ve Türkiye FETO ve diğer terör örgütleri karşısında vermekte olduğu mücadeleyi kaybetmiş olacaktı. Ekonomi, siyaset ve dış politika alanında dış güçlerin Türkiye üzerindeki baskılar ve yaptırım istekleri dayanılmaz boyutlara ulaşacaktı.

Darbe girişimi başarısız olsa da hem içerde ve hem de dışarıda ekonomimizi çok etkilemiştir. Türk Lirası yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, yabancı yatırımcıların ülkemize gelişlerinde tereddütler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu dönemde enflasyon, faiz ve issizlik oranları yükselmiştir. Hükümetin son bir yıl içinde aldığı ekonomik tedbirlerle, bu geriye gidiş ve tereddütlü davranışlar giderilebilmiş ve yeniden güven ortamı sağlanabilmiştir. Nitekim Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Türk ekonomisi hakkındaki değerlendirmeleri, bir önceki seneye göre daha müspet seviyelere çıkmıştır. Darbe girişiminden ağır şekilde etkilenen Türkiye ekonomisi, önceki yıl karşılaştığı kayıpları telafi etmeye başlamış bulunmaktadır. Ekonomik büyümede diğer ülkeleri kıskandıracak düzeyde başarılar sağlanmıştır. Ancak bütün bu müspet gelişmelere rağmen, hain darbe teşebbüsünün topluma ve ekonomimize verdiği zararların etkileri kısmen de olsa devam etmektedir. Onun için FETO ve diğer terör örgütleri ile mücadele yoğun bir biçimde devam etmektedir.

15 Temmuz 2016’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün Türkiye’nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan hain darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde 15 Temmuz şehitleri ve gazilerini saygı  ile anıyor, şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize şifa ve sağlıklı ömürler diliyoruz. Hain darbe girişimini bir kez daha Üniversitemiz adına lanetliyoruz.

13 Temmuz 2018