16 Kas 2022 Çarşamba 10:00
Yıllarca Türk mutfağındaki ürünlerin modernleştirme sürecinde birçok yanlış yol izlemiş olmakla birlikte doğru bir pazarlama yapılmamıştır. Türk mutfağının modernleşerek ivme kazanmasını büyük firmalar doğru algılayıp bu şekilde yabancı ve yerli misafirlere sunmuştur. Four Seasons Otel’de buna çok güzel örnektir. Uuslararası bir otel zinciri olmasının sebebiyle ve ekibinde eğitimli, yaratıcı şeflere yer vermesinden dolayı modern tekniklerle Türk mutfağındaki ürünleri doğru sunulmasını amaçlamıştır.
Üniversitemizde
gerçekleşen Modern Türk Mutfağında Başlangıçlar ve Sıfır Atık Worskhopumuza
Four Seasons Otelden Şef Berkcan Deveçeker katılarak tecrübelerini bizlere
aktarmıştır. Workshopta, soğuk ve sıcak ordövrler ders kapsamında bizim
mutfağımıza ait soğuk başlangıç ürünlerinin modern tekniklerle birleştirilmesi
gösterilmiştir. Şefimiz, Türk mutfağına ait ayran aşı çorbası klasik nohut ve
buğdaydan değil Mardin bölgesinden çıkarılan siyah nohut, genetiği
değiştirilmemiş siyez bulguru ile Fransız mutfağına ait quenelle (könel) tekniği
kullanılarak sunum yapmıştır. Zeytinyağlı enginar yapımında dolgu olarak
kullanılan üründe sıfır atık uygulaması gerçekleştirilmiştir. Zeytinyağlı
enginar yapımında limon suyu kullanırken limon kabuklarından limon şekerlemesi
yapılarak atıksız mutfak uygulamalarından örnekler gösterilmiştir.
Türk mutfağındaki ürünlerin geleneksel
dokuları korunarak modern teknik ve sunumlarla birleştirilmesi gösterilmiştir.
Aynı zaman da geleneksel ürünlere daha zengin ve minimalist tabaklama
tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. Menü planlama ve mevsimsellik adına
sıfır atık sürecinin koordine edilmesi ve yürütülmesinin önemi anlatılmıştır.