SIFIR ATIK / SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME

08 Şub 2021 Pazartesi 07:01


İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

AKILLI BESLENME KULÜBÜ

     SIFIR ATIK / SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME PROJESİ

Projemiz 1 Şubat 2021 Tarihi İtibarı İle Başlıyor WOW!


 @irubeslenme  Sayfasını takip ederek etkinliklerimizi kaçırmayın!


Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı arttırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir.  Bu durum göz önüne alındığında, var olan kaynakların verimli kullanılması ve israfın engellenmesinin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. 

Bu noktadan hareketle bizlerde Akıllı Beslenme Kulübü olarak israfa karşı dur demek ve farkındalığı arttırmak için “ Sıfır atık / Sürdürülebilir Beslenme Projesini “başlatmış bulunuyoruz.

    PROJE SORUMLULARI

    Proje Yöneticisi

    Dr. Zeynep Güler Yenipınar

    Proje Ekibi 

    Akıllı Beslenme Kulübü

    Danışman Dr. Sabiha Gonca Ünal


     PROJE KAPSAMI 

Hedefimiz Projeye öncelikle kendi evlerimizde başlamak, sonra bu bilgileri çevremiz ve sosyal medya ile paylaşarak daha büyük kitlelere ulaşmaktır.

Proje evlerdeki organik atıkları ( sebze, meyve, yağlar),ambalaj atıklarını, su israfını kapsayan ve ayrıca sürdürülebilir beslenmeyi benimseme konularını da içeren 5 aylık bir projedir. Atık nasıl azaltılabilir konusu da projenin bir parçasıdır.


Onu sadece Yeme ! Tamamını Ye, İsraf etme “Dont just eat it , Compl EAT it“


Dünyamızı gıdaları israf etmeden kullanarak koruyabiliriz. Yenebilen gıdalarımızı çöpe atmak yerine uygun şekillerde değerlendirip tamamını tüketebilecek hale getirebiliriz. 
Sıfır atık ve Sürdürülebilir Beslenme birbirini tamamlayan iki yaklaşımdır.

Sürdürülebilir Beslenme İlkeleri Nelerdir?
  • Yeterli ve dengeli beslenin.
  • Hayvansal kaynaklı proteinlerin (yumurta, et, süt) yerine bitkisel protein kaynaklarını tercih edin.
  • Günde en az 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin.
  • Şeker, yağ, tuz içeren paketlenmiş gıdaların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edin.
  • Baklagillerin, tam tahılların, fındık, ceviz veya badem gibi yağlı tohumların tüketimini arttırın.
  • Sürdürülebilir balıkçılık ile avlanmış (sezonunda avlanmış, avlanma riski olmayan) balıkları tercih edin.
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.
  • Yerel besinleri tüketmeye ve yerli üreticilerden alışveriş yapmaya özen gösterin.
  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyun ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için çabalayın.
  • Sofranıza gelen tüm besinlerin nereden, nasıl geldiğini düşünün ve sorgulayın.
  • Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın.
  • Satın aldığınız besinleri doğru koşullarda saklayın.
  • Hiçbir besini israf etmeyin. Besinlerin sularını veya sap, yaprak gibi kısımlarını değerlendirin.
  • Ambalaj, poşet, plastik kullanımını azaltın, tekrar tekrar kullanılabilen çevreye zarar vermeyen geri dönüştürülebilir ürünler tercih edin.
  • Sürdürülebilir Beslenme ilkelerinin birçok maddesi direk olarak İsraf ile ilgilidir.

PROJENİN ÖNEMİ

Dünya genelinde 821 milyon aç insan varken 1.3 milyar insan obez veya fazla kilolu. Dünyadaki açlık sadece kaynakların yetersizliğinden değil, gıdanın israfı ve adil dağıtım olmamasından kaynaklanıyor. Dünyada israf edilen gıdanın miktarı yıllık yaklaşık 1,3 milyar ton. Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gıda üretiminin 30 yıl içinde yüzde 60 oranında artması gerekiyor. 2050 yılında dünya nüfusunun %65’inden fazlasının şehirde yaşayacağı ön görülüyor. %60 oranında fazla üretim şu an için gerçekçi bir rakam değil, artan nüfusu doyurabilmek için israfı en aza indirmeli ve gıdaları çöp olmaktan kurtarmalıyız.

Bizlerde bu amaçla israfa dur diyerek uygulamaya evlerden başlıyoruz.


Yenilebilen gıdaların üçte biri atılıyor. Bu en azından 2 milyar kişinin beslenmesi demektir!


PROJE PLANI
Proje kapsamı içinde 5 ay boyunca farklı atıklar ele alınarak atık yönetimi (önleme, azaltma, tekrar kullanma) tanımlanıp, uygulanacaktır.
Projeye Şubat 2021 ayından itibaren başlanacaktır.

ŞUBAT –MART 2021 ORGANİK ATIKLAR (Meyve ve Sebzelerin değişik şekillerde değerlendirilmesi)
NİSAN 2021 -ORGANİK ATIKLAR VE SU İSRAFI (Bitkisel atık yağların değerlendirilmesi /Kompost yapımı / Yemek artıklarının değerlendirilmesi) 
MAYIS 2021 – EVLERDE AMBALAJ ATIKLARI yönetimi ve İSRAF NASIL ÖNLENEBİLİR?
HAZİRAN 2021- SÜRDÜRÜLEBİLİR BESLENME yi nasıl yaşam biçimi haline getirebiliriz? (Akdeniz diyeti, yeterli ve dengeli beslenme, israfa son)

PROJE UYGULAMASI
Organik atıklardan meyve ve sebzelerin değerlendirilebileceği tarifler geliştirilerek yazılı hale getirilecektir. Tariflerin uygulama videoları çekilerek geniş kitlelere ulaşılması hedeflenmektedir. Yazılı metinlerin kitapçık haline getirilmesi planlanmaktadır.
Su israfı nasıl önlenebilir konusunda eğitim materyalleri, broşürler hazırlanarak sosyal medyada söyleşilerle anlatılacaktır.
Evlerde ambalaj atık yönetimi nasıl olur? Video çekimleri ve yazılı materyallerle geniş kitlelere duyurulacaktır. 
İsrafı nasıl önleyebiliriz? Konusunda yazılı materyaller hazırlayarak alışveriş yaparken, yemek hazırlarken, pişirirken, servis sırasında nelere dikkat etmeliyiz konularında farkındalık arttırılacaktır.
Sürdürülebilir beslenme ve onun en iyi örneği Akdeniz Diyeti konusunda bilgilendirmeler / söyleşiler yapılacaktır. Ayrıca yazılı materyallerle daha büyük kitlelere ulaşılması planlanmaktadır.

PROJE SLOGANLARI 
“TASTE THE WASTE – ÇÖPÜN TADINA BAK”


“WOW “   Açılımı sürpriz! Bilene ödül var 
“ZERO WASTE,  MORE TASTE”
“SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ALIŞKANLIKLAR” 
  

“SIFIR ATIKLA SIFIRDAN BAŞLA”                          
“HER ATIK ÇÖP DEĞİLDİR”
“AYRIŞTIRIYORUZ, DÖNÜŞTÜRÜYORUZ, KAZANDIRIYORUZ, ÖNEMSİYORUZ”
 “LOVE FOOD HATE WASTE”
“DONT JUST EAT IT, Compl EAT IT “
  

“LETS MAKE FOOD MATTER


“SUYU İSRAF EDEN GELECEĞİNİ DE İSRAF EDER”
 







Designneuro